BLOG

BLOG


Vind meer achtergrondinformatie over...

19 nov., 2019
Verdiep je je in de Traditionele Chinese Geneeskunde, dan loop je al snel tegen De Vijf Elementen aan. De Chinezen ontdekten eeuwen geleden dat ieder natuurlijk proces te verdelen is in vijf steeds terugkerende fasen. Een patroon dat zich steeds weer blijft herhalen. Kijk maar naar de seizoenen die elkaar ieder jaar weer op dezelfde manier opvolgen. Of de groeicyclus van planten. In de Oosterse cultuur worden de vijf elementen overal in toegepast; Feng shui, astrologie, traditionele Chinese geneeskunde, muziek, vechtsporten en militaire beslissingen. Ook worden de elementen geassocieerd met emoties, smaken, kleuren, organen en windrichtingen.
17 sep., 2019
Ons humeur en energieniveau verschilt gedurende een dag nogal eens van moment tot moment. Dit heeft te maken met ons bioritme. Je bioritme is bepalend voor het goed functioneren van allerlei processen in je lichaam. Niet alleen je fysieke gestel, ook je gevoel en je mentale vermogens worden beïnvloed door de cycli. In het Westen zijn we pas sinds een paar jaar op de hoogte van dit verschijnsel, binnen de Traditionele Chinese Geneeskunde behoort onze energetische klok tot de basiselementen van het systeem.
17 jul., 2019
Meridianen, je hebt er vast wel eens van gehoord. Met het blote oog zie je ze niet, maar van je kruin tot je aan je vingers en tenen lopen allerlei symmetrische energiebanen (meridianen). Samen vormen ze een ingenieus netwerk met een belangrijke functie: levensenergie (Qi) zo soepel mogelijk door je lichaam transporteren. Maar wat houdt dat nou eigenlijk in? En hoe kunnen we deze oosterse denkwijze integreren met onze westerse anatomie?
21 mei, 2019
Yin en Yang… We kennen het symbool allemaal. Ook weten we dat de twee in balans moeten zijn, maar verder? In China worden Yin en Yang al duizenden jaren gebruikt, maar voor ons zijn ze vaak abstract. Toch ben je er dagelijks mee bezig. Ja, ook jij.
28 mrt., 2019
De traditionele Chinese geneeskunde (afgekort TCM of TCG) is de verzamelnaam voor alle genees- en behandelwijzen uit Azië, met name China. Traditionele Chinese Geneeskunde bestaat al ruim 4.000 jaar. Het is een zelfstandig geneeskundig systeem dat nogal verschilt van onze westerse benadering. Daar waar de westerse gezondheidszorg meer kijkt naar de anatomische structuren van het menselijk lichaam en ziekten vooral symptomatisch benadert, bekijkt de TCM het lichaam als geheel (holistisch). Niet symptoombestrijding, maar het creëren van harmonie tussen lichaam, geest en omgeving staat hierbij centraal. Klinkt dat nogal wazig? Misschien geeft dit iets meer helderheid…
29 jan., 2019
Beetje hoofdpijn? Pak even een paracetamolletje. Verkrampte spieren? Diclofenac doet wonderen. Stoppen met roken? Met hulp van Champix gaat het een stuk beter… Ben je opgegroeid in Nederland en heb je een westerse achtergrond, dan zijn deze uitspraken niet meer dan normaal. Wij weten niet beter dan dat je pijntjes en klachten dempt met medicijnen. Natuurlijk hebben we weleens gehoord van natuurlijke middelen, zoals kruiden, olie'tjes en retraite. Maar dat was iets uit grootmoeders tijd. Nu varen we blind op ‘reguliere’ geneesmiddelen. Want dat is toch het beste?
Share by: