SNURKEN / APNEU

SNURKEN / SLAAPAPNEU


Zwakte van Long en Nier energie

Vernauwing van de keelholte geeft slapeloze nachten

Snurken komt vaak voor; 25% van de vrouwen snurkt en zelfs 50% van de mannen. Dat betekent dat er heel veel partners slapeloze nachten hebben, met oordoppen slapen of zelfs apart slapen. Snurkklachten kunnen erg hardnekkig zijn en chronische snurkers tot wanhoop drijven. Ondanks dat zoveel mensen last hebben van snurken, heerst er een taboe op en wordt er vanuit gegaan dat er niets aan te doen is. Pas wanneer het snurken samengaat met ernstige vermoeidheidsklachten en/of ademstilstand - ofwel slaapapnoe - wordt er ingegrepen. Binnen de Chinese geneeskunde en natuurgeneeskunde zijn er echter mogelijkheden om deze klacht te behandelen.

Vernauwing in de keelholte is de meest voorkomende oorzaak van snurken. Deze vernauwing kan ontstaan door slapen op de rug, waardoor het zachte gehemelte, de huig en de tong naar achteren zakken. Ook kan het komen door verslapping van de spieren door oververmoeidheid, het ouder worden, alcohol en bepaalde medicijnen waaronder slaapmiddelen, kalmerende middelen en spierverslappers. Verkoudheid en allergie kunnen zorgen voor vernauwing, zo ook roken en brandend maagzuur. Deze laatste twee irriteren namelijk de keel, waardoor de doorgang naar verloop van tijd nauwer wordt. Maar belangrijkste oorzaak van snurken is overgewicht. Het klinkt misschien vreemd, maar vetopslag in de nek zorgt ervoor dat de wanden van de keelholte verdikken, waardoor de luchtwegen vernauwen. Afvallen bij overgewicht is dus prio #1 als je van het snurken af wilt.

Slaapapneu geeft verhoogde kans op gezondheidsproblemen

Wist je dat een ernstige vorm van snurken geleidelijk over kan gaan in slaapapneu? Slaapapneu betekent 'niet ademen tijdens de slaap’. Het komt vaker bij mannen voor dan bij vrouwen en vooral bij mensen tussen de 45 tot 65 jaar oud. Bij apneu stopt de ademhaling herhaaldelijk tijdens de slaap. De adempauzes duren ten minste 10 seconden. Hierdoor kunnen je hersenen te weinig zuurstof krijgen, waardoor ze een alarmsignaal afgeven. Je slaapt minder diep en wordt geregeld wakker. De diepe slaap wordt niet meer bereikt. Hierdoor ontstaat onder andere vermoeidheid, maar er is ook een verhoogde kans op gezondheidsproblemen als een beroerte, overgewicht, diabetes, hartaanval, onregelmatige hartslag, hoge bloeddruk etc. Er wordt daarom vaak een speciaal bitje aangemeten in het ziekenhuis. Als dat onvoldoende werkt, kan beademingsapparaat met mond of neus masker ingezet worden (CPAP-therapie).

Meest voorkomende oorzaken
  • Overgewicht
  • Slapen op de rug
  • Scheefstand van het neustussenschot
  • Poliepen in de neus of keel
  • Oververmoeidheid 
  • Ouder worden
  • Kalmerende medicijnen
  • Roken en alcohol
  • Veelvuldig brandend maagzuur
  • Verkoudheid
  • Allergie

Snurken; zwakte van de Long

Volgens de traditionele Chinese geneeskunde beheerst de Long niet alleen de ademhaling, maar is deze ook verantwoordelijk voor de doorstroming van Qi (levensenergie) in je lichaam. Daarnaast is de Long – samen met zijn orgaanpartner, de Dikke Darm – zowel fysiek als emotioneel verantwoordelijk om je te helpen ‘los te laten’. Dat wil zeggen, loslaten van alles wat je niet (meer) nodig hebt; van levenservaringen en gevoelens tot aan metabole bijproducten. Onze keel, neus en holten zijn o.a. gerelateerd aan de Long. Een loopneus, hoesten, niezen, verstopte holten, droge keel, keelpijn maar ook een piepende ademhaling, kortademigheid, dyspneu, astma en snurken zijn allemaal symptomen van een verminderde longfunctie. Dit kan o.a. ontstaan door veel zitten (bijvoorbeeld in de auto of achter een bureau, roken of ongezonde - met name dampvormende voeding.

Slaapapneu; zwakte van de Long en Nier Yang

Als er sprake is van het slaapapneu-syndroom betekent dit dat je minimaal tien ademstops per uur hebt. Slaapapnoe gaat vaak samen met snurken. Korte ademstilstand wordt Chinees gezien veroorzaakt doordat de verwarmende (Yang) energie vanuit de Nier onvoldoende krachtig is. Vaak gaat dit samen met overgewicht en vaak moeten plassen 's nachts. Slaapapneu is goed te verhelpen met kruiden en acupunctuur. Ook een aanpassing in de voeding en leefstijl kan bijdragen. Het is dus zeker de moeite waard om - eventueel naast het reguliere traject - een aantal natuurgeneeskundige tips en behandelingen te proberen. CPAP-therapie biedt namelijk niet voor iedereen de gewenste uitkomst.

Snurk jij en hebben jij of je partner hier last van? En wordt dit niet veroorzaakt door een anatomische reden of overgewicht? Dan kunnen onderstaande tips handvatten bieden om van het snurken af te komen. Is het snurken inmiddels geëvolueerd in apneu? Neem dan contact op of maak direct een afspraak voor persoonlijk advies en behandeling.

Tip 1 bij snurken: slaap op je zij met een stevig kussen

Het kritisch bekijken van je slaaphouding kan een enorm verschil maken met betrekking tot je snurkklachten. Slapen op de rug zorgt voor een grotere kans op snurken, omdat in die houding je onderkaak, zachte gehemelte en tong eerder naar achteren vallen. Dit zorgt voor een blokkade van de luchtweg, wat snurken veroorzaakt. Dit geldt ook voor een te lage houding van je hoofd. Je kunt het hoofdeinde van je bed ietwat omhoog te plaatsen of een extra kussen inzetten. Een anti snurk kussen of ergonomisch kussen kan uitkomst bieden. Draai je steeds weer terug op je rug en zorgt dat voor de klachten? Kijk dan eens naar een Sleep Position Trainer.

Tip 2: verdamp etherische oliën in de slaapkamer

Etherische oliën verdampen kunnen je helpen je luchtwegen en slijmvliezen te openen en overtollig slijm op te lossen. Je kunt dan denken aan Tea Tree, Pepermunt of Eucalyptusolie. De beste manier van verdampen is 's nachts met een elektrische diffuser. Deze verdamper bevochtigd namelijk meteen de lucht. Droge lucht in de slaapkamer irriteert membranen in de neus en keel en kan daarom ook de oorzaak zijn van snurkklachten. De ideale vochtigheidsgraad van je slaapkamer is tussen de 60% en 80%. Heb je geen diffuser of wil je dit niet in je slaapkamer, dan kun je ook een stoombadje maken met een paar druppeltjes olie of een stoominhalator gebruiken. Ook kun je gorgelen met een glas water met één druppel olie, om je keel te verzachten en vrij te maken. Daarnaast kan het helpen om een paar druppels olie met wat water in een plantenspuit te doen, en je kamer en eventueel hoofdkussen licht te benevelen met het mengsel. 

Tip 3: stoppen met roken

Roken droogt de Long uit en verdamp Yin. Het irriteert de luchtwegen en slijmvliezen en is naast overgewicht één van de belangrijkste veroorzakers van snurken. De irritaties die de rook en andere giftige stoffen veroorzaken, zorgen voor vernauwingen en soms zelfs ontstekingen. Dit bemoeilijkt de ademhaling en dit kan snurken veroorzaken. Wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat rokers meer kans hebben om snurkklachten te ontwikkelen dan niet-rokers: 24% van de rokers snurkte, tegen slechts 13,7% van de niet-rokers. Dus als je zover bent, is dit nog een extra goede reden om te stoppen.

Tip 4: eet vaker warm en pittig

Om Long Qi en Nier Yang te voeden is het verstandig om meer pikante of scherpe kruiden aan je maaltijden toe te voegen, zoals ui, knoflook, gember, peper en kaneel. Daarnaast is het raadzaam om meerdere keren per dag warm te eten, zoals een warm ontbijt met bijvoorbeeld een omelet of warme havermout, soepen en stoofschotels. Ui en knoflook zijn effectieve huismiddeltjes tegen snurken als jouw snurkklachten worden veroorzaakt door een verstopte neus. Ze staan namelijk bekend om hun slijmoplossende werking die de luchtwegen heerlijk vrijmaakt. 

Tip 5: vermijd dampvormende voedingsmiddelen

Het nuttigen van vette, zware maaltijden voordat je naar bed gaat kan snurkklachten uitlokken. Een volle maag kan tegen je middenrif drukken. Dit beïnvloedt je ademhaling en kan snurkklachten verergeren. Ook kan vet eten de productie van maagzuur versterken, wat bijdraagt aan snurkklachten. Vermijd ook zuivelproducten voordat je gaat slapen, aangezien deze een laagje in de mond en keel achterlaten en de slijmproductie bevorderen. Dit zorgt voor trillingen van het keelweefsel die snurken veroorzaken. Andere dampvormende voedingsmiddelen zijn o.a. snoep en alle vormen van suiker, tarwe, rauwkost, citrusfruit (vooral banaan en avocado), sterk bewerkte voeding, kant-en-klaar maaltijden, fastfood, dieetproducten zoals shakes en repen, ijskoude drankjes of ijsblokjes in drinken, en alcohol.

Tip 6: verminder alcohol

Zorg dat je tenminste 2 tot 4 uur vóór het slapengaan geen alcohol meer drinkt. Alcohol heeft een spierverslappende werking en vergroot de kans op een geblokkeerde luchtweg door een naar achteren gezakte onderkaak, tong en weke delen van de mond. Niet voor niets dat veel mensen snurken na een avondje flink doorhalen! Maar ook als je maar een paar glaasjes wijn of bier drinkt 's avonds, zul je een duidelijk verschil merken als je dit even niet meer doet.

Tip 7: draag een anti snurk ring

Bij 8 op de 10 mensen blijkt een antisnurkring te helpen tegen snurken. De koperen ring is gebaseerd op acupressuurpunten ofwel drukpunten die op de energiebanen (meridianen) van de pink drukken. Deze punten staan in verbinding met het neus-keelgebied en helpen om het ademen in de bijholtes en het snurken te verminderen. Doordat de ring gemaakt is van koper heeft het een helende werking op spieren en botten, en wordt de bloedsomloop gestimuleerd. Je draagt de ring alleen tijdens het slapen, maximaal 12 uur in totaal. Een antisnurkring kan ook helpen bij slechte slaapgewoontes of onrustige slaap. 

Bij Bu Ming acupunctuur zijn verschillende maten van de AcuSnore antisnurkring verkrijgbaar.

Tip 8: gebruik anti snurk spray

Speciale anti snurk sprays richten zich direct op het voorkomen van snurkklachten. Er bestaan zowel keel- als neussprays. Keelsprays zijn ontwikkeld om de trillingen van het keelweefsel tegen te gaan, die het vervelende snurkgeluid veroorzaken. Voor lichte snurkers kunnen deze sprays - van o.a. Snoreeze, Puranox, Silence en Sleepzz of Shiepz -  een oplossing zijn. Anti snurk neussprays richten zich op snurkers bij wie een verstopte neus de boosdoener is. Deze sprays openen de neus en smeren en verzachten daarnaast het neusslijmvlies en de overgang van de neus- naar keelholte. Ze zorgen er tevens voor dat de luchtwegen in de neus verder open gaan staan, zodat de luchtstroom verbetert. Je kunt natuurlijk ook een gewone neusspray gebruiken, maar let op met neussprays die de stof xylometazoline bevatten. Deze tasten bij langdurig gebruik het neusslijmvlies blijvend aan. Kies dan liever voor een natuurlijke neusspray van Dr. Vogel of Golden Naturals.

Tip 9: koop een anti snurk plant

Er bestaat een speciale anti snurk plant, de Bromelia Ananas of kortweg de ananasplant die snurkklachten kan verminderen. De plant beschikt over een aantal eigenschappen die snurkers kunnen helpen. Zo geeft de ananasplant ’s nachts zuurstof af in plaats van overdag. Hierdoor krijg je terwijl je slaapt meer verse zuurstof binnen, wat een positief effect op je snurkklachten kan hebben. Daarnaast verspreidt de plant een heerlijke, luchtwegverwijdende geur en ook het enzym bromelaïne, een ontstekingsremmer. Dit enzym zou snurken tegengaan.

Tip 10: behandel je allergie

Sommige mensen snurken doordat ze ongemerkt kampen met een allergie zoals een huisstofmijtallergie, hooikoorts of een allergie voor huidschilfers van dieren. Bij een allergische reactie kun je last krijgen van opgezwollen neusslijmvlies en een verstopte neus, waardoor snurkklachten ontstaan. Als je allergisch bent voor huisstofmijt kun je zelf veel doen om de allergische reactie tegen te gaan. Je slaapkamer vormt het ideale klimaat voor huisstofmijt. Je beddengoed is immers warm en vochtig en menselijke huidschilfers zijn een belangrijke voedingsbron. Zorg er daarom voor dat je je slaapkamer elke dag lucht en zoveel mogelijk stofvrij houdt. Was ook je beddengoed en gordijnen regelmatig. Schaf eventueel beddengoed aan dat speciaal is ontwikkeld voor mensen met een huisstofmijtallergie. Of koop een luchtreiniger met HEPA filter.

Tip 11: klachten aanpakken met acupunctuur

Acupunctuur herstelt het verstoorde evenwicht, verbetert de kwaliteit van slaap en bevordert het herstel van een gezond slaapritme. Daarnaast verdrijft het Damp waardoor de Qi (energie) weer vrij kan stromen en alle organen kan bereiken. De Long Qi en Nier Yang worden in geval van snurken en/of slaapapneu aangesterkt. Bij hardnekkige of chronische klachten worden vaak ook kruiden ingezet, om het lichaam van binnenuit te stimuleren. Lees meer over acupunctuur...

Tip 12: versterk je lichaam met kruiden 

Kruidengeneeskunde kan ondersteuning bieden bij slaapproblemen zoals snurken en slaapapnoe, óók in combinatie met medicijnen. Als tinctuur bieden kruiden de beste ondersteuning, omdat ze dan van binnenuit kunnen werken. Je kunt ook zelf thuis gebruik maken van kruiden. Verse muntthee en thee met tijm takjes openen bijvoorbeeld de luchtwegen. Brandnetelthee is een natuurlijk antihistamine en kan hierdoor klachten door een allergische reactie oplossen. Denk hierbij aan een verstopte neus of een loopneus. Wil je de thee wat zoeter? Gebruik dan honing. Honing werkt als smeermiddel om trillingen van keelweefsels te voorkomen. Ook kan het geïrriteerde membranen kalmeren en een goede conditie van de keel bevorderen. Ook nog een kleine tip van grootmoeder: snij een ui doormidden leg deze op je nachtkastje. Dit is een oud huismiddeltje tegen een verstopte neus, en kan daarom ook verlichting geven bij snurkklachten. Lees meer over kruiden...
Share by: