Verminderde dopamine-aanmaak in de hersenen
Ziekte van Parkinson is na Alzheimer (dementie) de meest voorkomende neurodegeneratieve ziekte in de wereld. In Nederland leven 50.000 mensen met deze complexe ziekte. Niet alleen 50-plussers kunnen Parkinson krijgen, zo’n 10% is jonger dan 40 jaar. Parkinson wordt veroorzaakt door een tekort aan dopamine in de hersenen. De ziekte uit zich bij iedereen anders; van trillende handen en depressies tot vastgenageld staan op de vloer en geen initiatief meer tonen. Heb je Parkinson-klachten, dan gaan deze niet meer weg. Zowel reguliere als alternatieve behandeling is vooral gericht op symptoombestrijding.
De exacte oorzaak van Parkinson
is niet bekend. Wel weten we dat een tekort aan dopamine
in de hersenen een groot deel van de problemen en symptomen veroorzaakt. Dopamine is een neurotransmitter en nodig om zenuwimpulsen van de ene zenuwcel naar de andere zenuwcel over te brengen. Een dopaminetekort ontstaat door het afsterven van dopamine-producerende zenuwcellen
in een specifiek gebied van de hersenen: de zwarte kernen (substantia nigra). Deze kernen zijn van belang bij het soepel verlopen van bewegingen, ofwel de motorische functies. Stijve, gevoelloze ledematen, tremoren, tics, wazig zien, droge ogen, moeilijk praten en slikken, slaapstoornissen, depressie, vermoeidheid, concentratieproblemen en dementie zijn vaak het gevolg.
Een dopamine-tekort ontstaat niet in één nacht. Wist je dat een verminderde reuk en smaakbeleving al in een vroeg stadium van de ziekte van Parkinson kunnen ontstaan? Soms tientallen jaren voor de diagnose!
Meest voorkomende klachten
- Trillen (tremor) van handen, benen, kin of tong
- Trager worden van bewegingen
- Stijfheid van de spieren
- Houdings- en evenwichtsproblemen
- ‘Bevriezen’ van de benen tijdens lopen (freezing)
- Trager denken
- Maskergelaat
- Verminderde reuk
- Slaapstoornissen
- Obstipatie
- Stemmingsproblemen en depressie