SUPPLETIE


Tekorten aanvullen met voedingssupplementen

Gevarieerd en evenwichtig voedingspatroon is basis voor een goede gezondheid

Basis voor een goede gezondheid is een gezonde levensstijl in combinatie met een gevarieerd en evenwichtig voedingspatroon. Door ons drukke leven, schiet er dat wel eens bij in. Hele dag gewerkt, kinderen van school gehaald, op en neer naar de sport en dan ein-de-lijk thuis. Je hebt geen zin meer om te koken. Even snel iets halen of een gemakkelijke maaltijd op tafel is dan vaak de oplossing. Een keer is dat niet erg. Maar als dit regelmatig voorkomt, zal op den duur je darmflora uit balans raken. Slechte bacteriën krijgen de overhand en voedingsstoffen worden steeds minder goed opgenomen door je darmen. Het gevolg is dat je hersenen en organen minder goed gevoed kunnen worden, waardoor allerlei klachten kunnen ontstaan. In zo'n geval kunnen voedingssupplementen ondersteuning bieden bij een behandeltraject.

Medicatie en stress zijn enorme voedingsstoffen slurpers

Naast voeding met te weinig voedingswaarde en een verminderde darmflora, kunnen ook bepaalde medicijnen tekorten veroorzaken. Zo is bekend dat de maagzuurremmers omeprazol en pantoprazol de opname van vitamine B12 en magnesium verminderen. Verlaagt metformine de glucose in het bloed, maar daardoor ook de B12 opname. Verlaagt plasmedicatie zoals hydrochloorthiazide het kalium-gehalte in het bloed. Kunnen de corticosteroïden prednison en prednisolon bij langdurig gebruik botontkalking (osteoporose) veroorzaken doordat de darmen minder calcium opnemen en de nieren juist meer calcium uitscheiden. En kan jarenlang gebruik van de 'doodnormale' anticonceptiepil een afname van foliumzuur en magnesium in het bloed veroorzaken.  Ook stress is een enorme slurper. Maar hoe weet je nou of je een voedingsstoffentekort heb?

Vitamines of mineralen testen

Als je zeker wil weten of je een voedingsstoffentekort hebt, kun je bloedonderzoek laten doen. Bepaalde waarden zoals ijzer, B12 en vitamine D kun je via bloedonderzoek laten meten bij de huisarts. Helaas zijn het aantal mogelijkheden hier beperkt en dus laten veel mensen hun bloed checken via de complementaire weg. Met behulp van de EMB bloedwaardentest kun je o.a. de vitaminen A, B1, B2, B3, B5, B6, B8, B11 (foliumzuur), B12, C, D, E, K en Q10 laten meten, evenals de mineralen calcium, chroom, fluoride, fosfor, ijzer, jodium, kalium, koper, magnesium, mangaan, molybdeen, seleen, silicium, zink en zwavel. Er zijn ook losse thuistests verkrijgbaar, maar dan moet je al weten in welke richting je moet zoeken. Wil je geen bloedonderzoek, dan kan bioresonantie uitkomst bieden.

Vitaminen of mineralen tekort? Maar ik eet toch gevarieerd en gezond!

Een druk leven vraagt om een verhoogde behoefte aan nutriënten, zoals vitamine C en D. Ook al eet je super gezond, altijd biologisch, volop verse groenten en fruit, niks uit pakjes en zakjes en vermijd je e-nummers. Dan nog kun je een tekort aan voedingsstoffen hebben. De grond waar onze groenten en fruit op worden verbouwd, zijn onderhevig aan veranderingen in bodemvruchtbaarheid en een toenemende bodemverarming. Ook bemesting, water- en luchtkwaliteit spelen een rol. Hierdoor bevat onze voeding niet altijd meer de juiste balans van de belangrijkste voedingsstoffen. 

Voedingssupplementen geen alternatief voor gezonde voeding

Suppletie vormt bij mij nooit de basis. Het kan een aanvulling zijn - net als kruiden - om het lichaam een extra zetje te geven om terug in balans te komen. Welke suppletie voor jou geschikt is, is afhankelijk van je klachten. Wel geldt over het algemeen dat je beter een goed merk suppletie kunt nemen, dan een goedkoop (huis)merk. Dit komt omdat er in goedkope merken vaak anorganische hulpstoffen worden gebruikt en die worden veel moeilijker opgenomen door het lichaam. In duurdere suppletie zijn de hulpstoffen organisch gebonden. Voorbeelden van organische hulpstoffen zijn citraat, tauraat, gluconaat, malaat, picolinaat en bisglycinaat. Voorbeelden van anorganische hulpstoffen zijn oxide, sulfaat, chloride, carbonaat en hydroxide. Kijk dus goed naar de ingrediëntenlijst op de verpakking!

Zelf ben ik erg te spreken over de merken Orthica, Golden Naturals, Bonusan en Vitakruid.