AUTO-IMMUUNZIEKTEN

AUTO-IMMUUNZIEKTEN


Auto-immuunziekten op een natuurlijke manier ondersteunen

Lichaam valt gezonde cellen aan

Steeds meer mensen krijgen te maken met een auto-immuunziekte. Auto-immuun betekent dat het immuunsysteem - ofwel afweersysteem - zich tegen het lichaam zelf keert. Normaal heeft je immuunsysteem de taak om het lichaam te beschermen tegen schadelijke invloeden zoals bacteriën en virussen. Bij mensen met een auto-immuunziekte functioneert dit systeem niet goed en vallen de afweercellen niet alleen schadelijke invloeden (van buitenaf) aan, maar ook de eigen, gezonde cellen. Hierdoor kan er schade ontstaan aan weefsels en organen. Welke klachten iemand krijgt bij een auto-immuunziekte, hangt af van het soort cellen dat door het afweersysteem wordt aangevallen. 

Het afweersysteem bestaat uit veel verschillende soorten cellen die in ons hele lichaam zitten. Normaal beschermen deze cellen ons lichaam tegen schadelijke invloeden van buitenaf, zoals infecties. Ze spelen ook een rol in de bestrijding van kankercellen. Bij auto-immuunziekten keert de afweer zich actief tegen het eigen lichaam. De laatste jaren is het aantal auto-immuunziekten explosief gestegen, evenals het aantal mensen dat er last van heeft. Vrouwen hebben aanzienlijk meer last van auto-immuunziektes dan mannen. Over de oorzaak van auto-immuunziekten is nog veel onbekend. Erfelijkheid en genetische aanleg lijken een rol te spelen in combinatie met invloeden van buitenaf, zoals bacteriën, virussen, schimmels en parasieten.

Ontstekingen in je lichaam

Je afweersysteem ziet eigen lichaamscellen niet opeens als vijand, daar zijn triggers voor nodig. Deze triggers zorgen voor sluimerende ontstekingen infectie in het lichaam waar je in eerste instantie niet zoveel last van hebt. Als de infectie lange tijd aanhoudt - en chronisch wordt - kan het immuunsysteem het niet meer aan en krijg je serieuze klachten. Natuurlijk leidt niet elke infectie tot een auto-immuunziekte. Maar er zijn steeds meer studies en behandelaars die aantonen dat er vaak een verborgen infectie is die aan de eerste auto-immuunaanval voorafgaat. Behandeling van auto-immuunziekten is daarom niet compleet zonder naar (onderliggende) infecties te kijken en zonodig een plan te maken om deze op te ruimen.

Auto-immuun gerelateerde of vermoedelijke auto-immuunziekten*
Alzheimer
Arteriosclerose
Auto-immuun gastritis
Behcet
Chronische urticaria
Dermatomyositis
Diabetes, type 1
Eczeem
Endometriose
Horton (clusterhoofdpijn)
Guillain-Barré-syndroom (GBS)
Interstitiële cystitis
Lichen sclerosus
Lichen planus
Myalgische encefalo-myelitis
Myasthenia gravis (MG)
Myositis
Narcolepsie
Neuropathie
Polymyalgia rheumatica (spierreuma)
Polymyositis (PM)
Psoriasis
Sclerodermie
Sjögren
Systemische lupus (SLE)

* Staat jouw aandoening niet in het rijtje? Neem contact op voor de mogelijkheden.

Leefstijl beïnvloedt immuunsysteem

Ons immuunsysteem beschermt het lichaam tegen schadelijke indringers ofwel ziekteverwekkers. Als het goed functioneert, ben je bestand tegen infecties zoals een gewone verkoudheid of zelfs de ziekte van Lyme. Maar door bepaalde leefstijlfactoren raakt het immuunsysteem verzwakt en werkt het niet meer optimaal. Denk aan sterk bewerkte voedingsmiddelen en suikers, te weinig nachtrust en beweging, te veel stress en gifstoffen uit de omgeving. Door onze moderne leefstijl raakt het immuunsysteem overbelast, waardoor we vatbaarder zijn voor stoornissen in het immuunsysteem; infecties, auto-immuunziekten, maar ook kanker. Er zijn een aantal factoren die de afweer verzwakken, waaronder insulineresistentie, een verstoord hormonaal evenwicht, een vertraagde stofwisseling en een slechte darmflora / lekkende darm (Leaky gut).

Lekkende darm syndroom

De exacte oorzaak van een auto-immuunziekte is onbekend. Steeds vaker lijkt er een link te zijn met een lekkende darm ofwel ‘leaky gut’. Een lekkende darm is niet zichtbaar bij een endoscopie en wordt daardoor niet altijd (h)erkent. Complementair werkende artsen of therapeuten zijn er doorgaans beter mee bekend. Een lekkende darm betekent meestal dat je darmflora uit balans is, waardoor beschadigingen en ontstekingen in het darmslijmvlies ontstaan. Hierdoor vallen er gaatjes in de darmwand, waardoor deze gaat ‘lekken’. Bacteriën, gifstoffen, parasieten en voedselmoleculen die normaal gesproken afgevoerd worden via je ontlasting, dringen nu door deze gaatjes je bloedbaan in. Je immuunsysteem wil deze indringers vernietigen en gaat overuren draaien. 

Blijft een Leaky Gut onbehandeld - wat vaak zo is omdat je het niet door hebt - kunnen meerdere problemen ontstaan zoals darmontstekingen, Colitus Ulcerosa, ziekte van Crohn, Prikkelbaar Darm Syndroom, maar ook artritis, eczeem, psoriasis, migraine en chronische vermoeidheid. Een leaky gut wordt ook vaak geassocieerd met psychische aandoeningen, zoals angst, depressie en een bipolaire stoornis. 

Slecht werkend immuunsysteem is vatbaarder voor ziekten

Een slecht of traag werkend immuunsysteem maakt je vatbaarder voor ziekten als verkoudheid, schimmelinfecties en kanker. Een overactief immuunsysteem produceert te veel ontsteking in het lichaam en reageert te sterk, met een allergie of auto-immuunziekte. Jaren van chronische, laaggradige ontstekingen door ongezonde voeding, constante stress, een gebrek (of teveel) aan beweging en veel schadelijke stoffen uit je omgeving kunnen je afweersysteem uit balans gehaald hebben. Het goede nieuws is dat ons lichaam van nature een ‘regenererend vermogen’ heeft: het kan herstellen. Hierbij een aantal algemene tips. Wil je meer weten? Of wil je een passende aanpak gericht op jouw klachten en aandoening? Neem dan contact op of plan meteen een intake-afspraak.

Tip 1: Voeding beïnvloedt je afweersysteem

Het immuunsysteem wordt namelijk voor 80% geregeld in de darmen. Buikklachten zijn niet de enige indicatie dat er iets mis kan zijn maar juist die vage chronische klachten, vermoeidheid en mentale issues kunnen hun oorsprong hebben in je darmen. Sterk bewerkte voedingsmiddelen zoals kant-en-klaar maaltijden, fastfood, fabrieksbrood, maaltijdmix, soep en saus uit pot, blik of zakjes, vleeswaren, maaltijdrepen en sportshakes zijn moeilijk te verteren voor ons darmstelsel en verhogen - bij regelmatig gebruik - de kans op ziekte. Maar ook suikers en zoetstoffen (vooral aspartaam), frisdrank, gezoete zuiveldranken, vruchtensap uit pak, alcohol, additieven (geurstoffen, smaakstoffen, kleurstoffen, stabilisatoren, emulgatoren en conserveringsmiddelen), verbrand of zeer donker gebakken voedsel en transvetten worden steeds vaker gezien als infectie-veroorzakers. 

Om je darmen en darmflora gezond te houden, kun je beter verse - liefst biologische - producten eten. Kijk ook naar voedingsmiddelen die je afweer versterken. Zo hebben knoflook en gember krachtige ontstekingsremmende en antibacteriële eigenschappen, zelfs tegen resistente ziekteverwekkers (bacteriën die niet op antibiotica reageren). Blijkt kurkuma het immuunsysteem te stimuleren en auto-immuunziekten te bestrijden. En versterken gefermenteerde voedingsmiddelen zoals zuurkool, zuurdesembrood, kimchi, kombucha, sojasaus, miso, tofu en tempé je darmflora.

Tip 2: Supplementen om tekorten te voorkomen

Wanneer je vers en gevarieerd eet, zijn voedingssupplementen meestal niet nodig. Bij een tekort aan vitaminen en/of mineralen, kun je bij slikken. Let bij het kopen van een suppletie dat de hulpstoffen organisch gebonden zijn in plaats van anorganisch, omdat organische hulpstoffen beter worden opgenomen door het lichaam. Voorbeelden van organische hulpstoffen zijn citraat, tauraat, gluconaat, malaat, picolinaat en bisglycinaat. Voorbeelden van anorganische hulpstoffen zijn oxide, sulfaat, chloride, carbonaat en hydroxide. Helaas bevatten de goedkopere (huis) merken, maar ook sommige duurdere A merken vooral anorganische hulpstoffen, dus kijk goed naar de ingrediëntenlijst op de verpakking. Zelf ben ik erg te spreken over de merken Orthica, Golden Naturals, Bonusan en Vitakruid.

Tip 3: Beweging voor een goede stofwisseling

Zitten is het nieuwe roken en verhoogt de kans op diabetes en hart- en vaatziekten. Beweging heeft een gunstige invloed op je stofwisseling, zowel op de korte als de lange termijn. Afhankelijk van je lichamelijke gesteldheid en conditie kun je beweging aanpassen. Intensief sporten is niet goed voor je gezondheid. Je werkt de stress misschien wel mentaal weg, maar lichamelijk geeft intensief sporten een cortisol-boost, wat de kans op insulineresistentie en een leaky gut weer vergroot. Cortisol komt ook vrij bij stress, niet handig dus. Wandelen in de buitenlucht is voor iedereen gezond. En dat hoeven niet meteen wandelingen van 3 uur te zijn. Zelfs een klein blokje om, even met je neus in de wind, is voldoende om de Qi (levensenergie) in je lichaam te laten stromen en de mist in je hoofd op te laten trekken.

Tip 4: Stress heeft negatief effect op je immuunsysteem

Chronische stress, bijvoorbeeld door een chronische ziekte, werkloosheid of de zorg voor een zieke naaste, heeft een negatieve invloed op bijna alle meetbare functies van het immuunsysteem. Probeer daarom zoveel mogelijk te ontspannen. Denk aan een warm bad met bitterzout, lachen, en langzaam en bewust ademhalen: allemaal dingen waarvan we weten dat ze stress en ontsteking verminderen. Je haalt bewust adem in de verhouding 1:4:2. Adem gedurende 4 seconden in, houd uw adem 16 seconden vast en adem gedurende 8 seconden uit. Probeer vaste momenten te vinden voor deze oefening, bijvoorbeeld bij het wakker worden, tijdens het wandelen of voordat je gaat slapen. Doe drie keer per dag een cyclus van 10 ademhalingen.

Tip 5: Te weinig slaap verhoogt het risico op ziekte

Minder dan 6 uur slaap per nacht onderdrukt de afweer, activeert de genen die betrokken zijn bij ontsteking en verhoogt de kans op obesitas, diabetes type 2 en hart- en vaatziekten. Ca. 8 uur of meer slaap is waarschijnlijk het beste voor iedereen met chronische gezondheidsproblemen.

Tip 6: Klachten verminderen met acupunctuur

Acupunctuur kan auto-immuunziekten niet genezen, maar wel de ziekteverschijnselen onderdrukken, verminderen en progressiviteit terugdringen. Acupunctuur kent geen bijwerkingen en kan complementair aan een regulier behandeltraject ingezet worden. Lees meer over acupunctuur...

Tip 7: Versterk je immuunsysteem met kruiden

Kruidengeneeskunde kan verlichting geven bij vrijwel alle chronische aandoeningen, óók in combinatie met medicijnen. Als tinctuur bieden kruiden de beste ondersteuning, omdat ze dan van binnenuit kunnen werken. Maar je kunt ook zelf thuis gebruik maken van kruiden. Zo geeft Arnica-zalf (Valkruid) bijvoorbeeld verlichting bij handartrose, gewrichtspijnen en –zwellingen. Is kamille- of goudsbloemzalf verzachtend bij huidaandoeningen zoals eczeem. En werkt verse gemberthee ontstekingsremmend. Lees meer over kruiden...

Tip 8: Gun jezelf ontspanning met massage

Massage kan helpen om vastzittend weefsel weer soepel te maken, de doorbloeding op gang te helpen en daarmee de toevoer van zuurstof en voedingsstoffen aan cellen te herstellen. Massage helpt spieren te ontspannen en symptomen als pijn, slapeloosheid, angst, stress of depressie te verminderen. Lees meer over massage...
Share by: