Blog Post

Hoe zit het met jouw Yin en Yang?

mei 21, 2019

Yin en Yang… We kennen het symbool allemaal. Ook weten we dat de twee in balans moeten zijn, maar verder? In China worden Yin en Yang al duizenden jaren gebruikt, maar voor ons zijn ze vaak abstract. Toch ben je er dagelijks mee bezig. Ja, ook jij.

Yin en Yang zijn twee tegengestelde energieën uit de TCG (Traditionele Chinese Geneeskunde). De spanning tussen de 2 tegenpolen zorgt ervoor dat de Qi (levensenergie) kan stromen, zowel in ons lichaam als in ons leven. Loopt de Qi niet lekker, dan is er onbalans tussen yin en yang en krijg je op den duur klachten. Het zoeken naar evenwicht zorgt voor onophoudelijke beweging, een continue kringloop. Yin is de koude vorm van energie. Het staat voor duisternis, rust, vocht, nacht, winter, aarde. Yang is juist warm en staat voor actie, licht, zon, dag, zomer en hemel. Het één kan niet zonder het ander. De balans tussen yin en yang bepaalt onze gezondheid en ons welbevinden. Die balans ligt voor iedereen ergens anders; sommige mensen zijn van nature meer yin, anderen meer yang.


Constant zoeken naar evenwicht

Yin en Yang zijn niets anders dan de activiteit en rust die we dagelijks beleven. Volgens de Chinezen is Yang actie en hoort bij de dag, en is Yin rust en hoort bij de nacht. Samen zoeken ze constant naar een evenwicht. In ons dagelijks leven is dit niet anders; zijn we hard aan het werk, dan hebben we behoefte aan rust en vakantie. Hebben we een dag niets te doen, dan gaan we ons vervelen. Hier zoeken Yin en Yang naar hun balans. De Chinezen zeggen dat de Yin de Yang moet voeden en zien Yin als de moeder van Yang. Dat is een ingewikkelde manier om te zeggen dat je voldoende moet slapen om je overdag fit te voelen, actief te zijn. De balans tussen Yin en Yang bewaren is dus niets anders dan activiteit en rust elkaar te laten afwisselen.


We leven in samenleving waar Yang de boventoon voert. Waarin we moeten presteren, alert moeten zijn en kunnen zeggen wat we willen. Yang is extrovert en impulsief. Dat maakt dat onze Yine eigenschappen als introversie, rust en innerlijke reflectie minder aan bod komen. Als reactie daarop zien we de behoefte aan buiten sporten, yoga, mindfulness, meditatie en Tai Chi toenemen. Onze psyché zoekt automatisch naar een balans.


Spelen en doseren

Wanneer we ons dit bewust worden kunnen we met Yin en Yang gaan spelen en ze doseren. Merken we dat we onrustig blijven dan zijn we te Yang. Dan is het goed om een Yine bezigheid te zoeken. Gedurende de dag is het daarom goed af en toe even een moment rust te nemen. Even op onze ademhaling te letten. Even stil te staan bij wat we aan het doen zijn. Goed is altijd om als je ‘s middags thuiskomt even te gaan liggen en naar de buik te ademen. Liggen, ademen, stilte zijn allemaal Yin van aard. Overigens alles wat met het lichaam te maken heeft is Yin. In tegenstelling tot ons hoofd met zijn hersenen, die zijn Yang. Net als je laptop, je mobiel en TV. Die zijn ook Yang. Ze prikkelen namelijk ons brein en dat doen ze via de ogen. Daarom is het goed je ogen af en toe even te sluiten en je meer van je lichaam bewust te worden. Dus voel je je onrustig? Sluit je ogen en voel…

19 nov., 2019
Verdiep je je in de Traditionele Chinese Geneeskunde, dan loop je al snel tegen De Vijf Elementen aan. De Chinezen ontdekten eeuwen geleden dat ieder natuurlijk proces te verdelen is in vijf steeds terugkerende fasen. Een patroon dat zich steeds weer blijft herhalen. Kijk maar naar de seizoenen die elkaar ieder jaar weer op dezelfde manier opvolgen. Of de groeicyclus van planten. In de Oosterse cultuur worden de vijf elementen overal in toegepast; Feng shui, astrologie, traditionele Chinese geneeskunde, muziek, vechtsporten en militaire beslissingen. Ook worden de elementen geassocieerd met emoties, smaken, kleuren, organen en windrichtingen.
17 sep., 2019
Ons humeur en energieniveau verschilt gedurende een dag nogal eens van moment tot moment. Dit heeft te maken met ons bioritme. Je bioritme is bepalend voor het goed functioneren van allerlei processen in je lichaam. Niet alleen je fysieke gestel, ook je gevoel en je mentale vermogens worden beïnvloed door de cycli. In het Westen zijn we pas sinds een paar jaar op de hoogte van dit verschijnsel, binnen de Traditionele Chinese Geneeskunde behoort onze energetische klok tot de basiselementen van het systeem.
17 jul., 2019
Meridianen, je hebt er vast wel eens van gehoord. Met het blote oog zie je ze niet, maar van je kruin tot je aan je vingers en tenen lopen allerlei symmetrische energiebanen (meridianen). Samen vormen ze een ingenieus netwerk met een belangrijke functie: levensenergie (Qi) zo soepel mogelijk door je lichaam transporteren. Maar wat houdt dat nou eigenlijk in? En hoe kunnen we deze oosterse denkwijze integreren met onze westerse anatomie?
28 mrt., 2019
De traditionele Chinese geneeskunde (afgekort TCM of TCG) is de verzamelnaam voor alle genees- en behandelwijzen uit Azië, met name China. Traditionele Chinese Geneeskunde bestaat al ruim 4.000 jaar. Het is een zelfstandig geneeskundig systeem dat nogal verschilt van onze westerse benadering. Daar waar de westerse gezondheidszorg meer kijkt naar de anatomische structuren van het menselijk lichaam en ziekten vooral symptomatisch benadert, bekijkt de TCM het lichaam als geheel (holistisch). Niet symptoombestrijding, maar het creëren van harmonie tussen lichaam, geest en omgeving staat hierbij centraal. Klinkt dat nogal wazig? Misschien geeft dit iets meer helderheid…
29 jan., 2019
Beetje hoofdpijn? Pak even een paracetamolletje. Verkrampte spieren? Diclofenac doet wonderen. Stoppen met roken? Met hulp van Champix gaat het een stuk beter… Ben je opgegroeid in Nederland en heb je een westerse achtergrond, dan zijn deze uitspraken niet meer dan normaal. Wij weten niet beter dan dat je pijntjes en klachten dempt met medicijnen. Natuurlijk hebben we weleens gehoord van natuurlijke middelen, zoals kruiden, olie'tjes en retraite. Maar dat was iets uit grootmoeders tijd. Nu varen we blind op ‘reguliere’ geneesmiddelen. Want dat is toch het beste?
Share by: