Blog Post

West met een vleugje Oost

jan. 29, 2019

Beetje hoofdpijn? Pak even een paracetamolletje. Verkrampte spieren? Diclofenac doet wonderen. Stoppen met roken? Met hulp van Champix gaat het een stuk beter… Ben je opgegroeid in Nederland en heb je een westerse achtergrond, dan zijn deze uitspraken niet meer dan normaal. Wij weten niet beter dan dat je pijntjes en klachten dempt met medicijnen. Natuurlijk hebben we weleens gehoord van natuurlijke middelen, zoals kruiden, olie'tjes en retraite. Maar dat was iets uit grootmoeders tijd. Nu varen we blind op ‘reguliere’ geneesmiddelen. Want dat is toch het beste?

De farmaceutische industrie; er gaan miljarden in om en ze hebben een enorme invloed. Dat bewees eerder deze maand wel weer... “Zwitsers bedrijf verzesvoudigt prijs zeldzaam Nederlands kankermedicijn.” De kranten stonden er vol van, maar dat is niet nieuw. “Medicijnen zijn doodsoorzaak nummer één, gevolgd door kanker en hart- en vaatziekten”, zijn vaker geroepen uitspraken. Onrust in medicijnenland, al jaren. We zien het, we horen het, we lezen het… En toch gaan we onverstoorbaar door. Waarom? Omdat wij in het Westen zijn opgegroeid met chemische middelen en nauwelijks bekend zijn met natuurlijke alternatieven. We vinden deze mengseltjes en behandelingen veelal raar en onbetrouwbaar. Toch worden alternatieve geneeswijzen ook buiten Oosterse culturen steeds populairder. En niet omdat het alleen maar kwakzalverij is.


Cultuur bepaalt ons perspectief

Zorgverzekeraar CZ stopt in 2019 met het vergoeden van een aantal alternatieve geneeswijzen. Uit onafhankelijk onderzoek blijkt namelijk dat veel klanten deze behandelmethoden ‘belachelijk’ vinden. Deze bevinding staat echter haaks op de toenemende vraag naar ‘alternatieve’ ontspanningstechnieken zoals reiki, acupunctuur en ayurveda. De grote tegenstelling die wij in het Westen ervaren tussen reguliere en niet-reguliere ofwel alternatieve geneeswijze is heel cultureel bepaald. Dat is ons perspectief. In China behoort acupunctuur, tuina-massage en voeding namelijk gewoon tot de reguliere geneeskunde, wordt dit standaard aangeboden in ziekenhuizen. Hetzelfde geldt voor ayurvedische geneeskunde in India.


Fysiotherapie was ooit ook een alternatieve geneeswijze

Door de tijd heen verschuiven perspectieven. Fysiotherapie was tot een aantal decennia terug een alternatieve geneeswijze, maar dat vinden we inmiddels allemaal normaal. Chiropractie is grotendeels geaccepteerd en osteopathie hangt er nog een beetje tussenin, al is dat in Amerika wel regulier bevonden. Mindfulness, Tai Chi en Yoga nemen de afgelopen jaren een enorme toevlucht. Met de stijgende burn-out cijfers onder de jeugd worden deze niet-reguliere middelen over een aantal jaar misschien wel onderdeel in de gymles. Vanuit een breder perspectief zijn de termen ‘regulier’ en ‘alternatief’ dus geen vaststaande begrippen.


Hoogste levensverwachting in Hong Kong en Japan

Als we dan kijken naar de Traditionele Chinese geneeskunde (afgekort TCG of TCM), dan is de term ‘alternatief’ duidelijk vanuit westers perspectief geïnterpreteerd. Daar waar de bakermat van onze westerse geneeskunde ongeveer 2500 jaar geleden stond op Griekse bodem, bestaat de Traditionele Chinese Geneeskunde al zo’n 4000 jaar. En als je dan in de onderzoeksresultaten van het World Economic Forum leest dat de hoogste levensverwachting ter wereld niet ligt in Nederland, België of Duitsland, maar in de Aziatische landen Hong Kong en Japan, dan kun je je toch afvragen of ons westers perspectief in geneeskunde wel zo ‘regulier’ moet zijn. Misschien zijn die vreemde natuurlijke mengseltjes en behandelingen toch nog niet zo gek?


West en Oost; een waardevolle combinatie

Westerse geneeswijzen vergelijken met oosterse is hetzelfde als appels met peren vergelijken. De één gaat over kwalen en heeft het over anatomische en fysiologische waarheid. De ander gaat over de totaalbalans van het systeem en een energetisch beeld in het moment. Twee verschillende uitgangspunten. Allebei belangrijk en niet met elkaar gelijk te trekken. Maar wel zeer goed te combineren. Dus kijk de volgende keer eens verder dan alleen varen op een westers medicijn. Wie weet doet dat vleugje Oost voor jou ook wonderen...


P.s. In plaats van reguliere geneesmiddelen kun je ook denken aan...

  • Bij hoofdpijn pepermuntolie gebruiken. Pepermuntolie blijkt een net zo effectief middel is als het synthetische middel acetaminofen. De hoofdpijn verdwijnt na het aanbrengen van een verdunning van 10% pepermuntolie op de plek waar de hoofdpijn plaatsvindt. (niet gebruiken als je zwanger bent!)
  • Verkrampte spieren zijn goed te behandelen met een Tuina of Shiatsu massage. Beide zijn zeer effectief voor het behandelen van zowel acute klachten (rugpijn, tennisarm of kniepijn) als chronische klachten.
  • Wil je stoppen met roken? Vraag eens naar de mogelijkheden bij een acupuncturist!
19 nov., 2019
Verdiep je je in de Traditionele Chinese Geneeskunde, dan loop je al snel tegen De Vijf Elementen aan. De Chinezen ontdekten eeuwen geleden dat ieder natuurlijk proces te verdelen is in vijf steeds terugkerende fasen. Een patroon dat zich steeds weer blijft herhalen. Kijk maar naar de seizoenen die elkaar ieder jaar weer op dezelfde manier opvolgen. Of de groeicyclus van planten. In de Oosterse cultuur worden de vijf elementen overal in toegepast; Feng shui, astrologie, traditionele Chinese geneeskunde, muziek, vechtsporten en militaire beslissingen. Ook worden de elementen geassocieerd met emoties, smaken, kleuren, organen en windrichtingen.
17 sep., 2019
Ons humeur en energieniveau verschilt gedurende een dag nogal eens van moment tot moment. Dit heeft te maken met ons bioritme. Je bioritme is bepalend voor het goed functioneren van allerlei processen in je lichaam. Niet alleen je fysieke gestel, ook je gevoel en je mentale vermogens worden beïnvloed door de cycli. In het Westen zijn we pas sinds een paar jaar op de hoogte van dit verschijnsel, binnen de Traditionele Chinese Geneeskunde behoort onze energetische klok tot de basiselementen van het systeem.
17 jul., 2019
Meridianen, je hebt er vast wel eens van gehoord. Met het blote oog zie je ze niet, maar van je kruin tot je aan je vingers en tenen lopen allerlei symmetrische energiebanen (meridianen). Samen vormen ze een ingenieus netwerk met een belangrijke functie: levensenergie (Qi) zo soepel mogelijk door je lichaam transporteren. Maar wat houdt dat nou eigenlijk in? En hoe kunnen we deze oosterse denkwijze integreren met onze westerse anatomie?
21 mei, 2019
Yin en Yang… We kennen het symbool allemaal. Ook weten we dat de twee in balans moeten zijn, maar verder? In China worden Yin en Yang al duizenden jaren gebruikt, maar voor ons zijn ze vaak abstract. Toch ben je er dagelijks mee bezig. Ja, ook jij.
28 mrt., 2019
De traditionele Chinese geneeskunde (afgekort TCM of TCG) is de verzamelnaam voor alle genees- en behandelwijzen uit Azië, met name China. Traditionele Chinese Geneeskunde bestaat al ruim 4.000 jaar. Het is een zelfstandig geneeskundig systeem dat nogal verschilt van onze westerse benadering. Daar waar de westerse gezondheidszorg meer kijkt naar de anatomische structuren van het menselijk lichaam en ziekten vooral symptomatisch benadert, bekijkt de TCM het lichaam als geheel (holistisch). Niet symptoombestrijding, maar het creëren van harmonie tussen lichaam, geest en omgeving staat hierbij centraal. Klinkt dat nogal wazig? Misschien geeft dit iets meer helderheid…
Share by: