Glutenintolerantie, glutenallergie of coeliakie
Steeds meer mensen reageren op gluten. Gluten is een eiwit
dat van nature voorkomt in bepaalde granen, zoals tarwe, spelt, rogge en gerst. Daarnaast wordt gluten gebruikt als bindmiddel in o.a. soepen, sauzen en vleeswaren, maar ook in verzorgingsproducten, make-up, tandpasta en sommige medicijnen. Als het lichaam in aanraking komt met gluten, gaat kunnen bij een glutenintolerantie
buikklachten ontstaan. Glutenintolerantie wordt in de volksmond vaak glutenallergie
of coeliakie
genoemd, maar hier zit toch echt een verschil in. Een allergie is een overdreven reactie van het immuunsysteem op een bepaald allergeen. Coeliakie
is een auto-immuunziekte waarbij het immuunsysteem zich tegen het lichaam zelf keert. Lees hier meer over coeliakie...
Gluten kunnen glutensensitiviteit, glutenintolerantie en tarwe-allergie oproepen bij mensen. Geen glutenallergie. Bij een allergie is het immuunsysteem (afweersysteem) ‘in de war’, reageert het op een voedingsstof (allergeen) alsof het een schadelijke stof is en maakt het antistoffen. De eerstvolgende keer dat het lichaam met de voedingsstof in contact komt, ontstaat door de antistoffen een acute allergische reactie zoals jeuk, eczeem en galbulten, verstopte neus, benauwdheid, jeukende of tranende ogen, zweten, duizeligheid, lage bloeddruk etc. Die reactie komt niet voor bij gluten. Wel kun je last hebben van een intolerantie of sensitiviteit. Hierbij speelt het immuunsysteem geen rol. Het is een reactie van het lichaam op bepaalde voedingsstoffen. Deze worden niet verteerd of opgenomen door het lichaam en ‘triggeren’ klachten zoals misselijkheid, overgeven, buikpijn en diarree.
Glutenintolerantie ofwel ‘niet-coeliakie gluten gevoeligheid’
Glutenintolerantie wordt ook wel ‘niet-coeliakie gluten gevoeligheid’ genoemd en veroorzaakt symptomen die vergelijkbaar zijn met coeliakie, hoewel het geen auto-immuunziekte
is. Wanneer iemand met coeliakie producten eet die gluten bevatten, valt het immuunsysteem de darmen aan, waardoor schade aan het darmvlies ontstaat. Iemand die glutenintolerant is, kan een opgeblazen gevoel, misselijkheid, buikpijn en diarree ervaren zonder dat er een auto-immuunreactie of schade aan de darm optreedt. Daarnaast kun je bij een glutenintolerantie of glutensensitiviteit nog wel eens wegkomen met spijsverteringsenzymen
die de hoeveelheid gluten in je voeding verlagen of grotendeels verwijderen. Mensen met coeliakie moeten hun leven lang een glutenvrij dieet volgen en kunnen niet smokkelen zonder ziek te worden.
Gluten geven niet bij iedereen even heftige klachten. Dit hangt af van o.a. je voedingspatroon en de samenstelling van je darmflora
(bacteriën in de dikke darm). Ook de gevoeligheid van de dikke darm kan een rol spelen. Mensen met een darmaandoening zoals ziekte van Crohn, colitis ulcerosa
of prikkelbare darm syndroom (PDS)
hebben vaker klachten als gevolg van glutenintolerantie dan andere mensen.
Meest voorkomende klachten
- Maagpijn
- Winderigheid
- Constipatie of diarree
- Misselijkheid
- Opgeblazen gevoel
- Vermoeidheid