Vochtophoping in het binnenoor
Ménière is een aandoening van het gehoor- en evenwichtsorgaan. Al in 1881 werd de ziekte voor het eerst beschreven door de Franse arts Prosper Ménière als een "vochtophoping" of “overmaat aan vocht” in het binnenoor. Ménière
kenmerkt zich door een combinatie van plotselinge aanvallen
van draaiduizeligheid
(vertigo), gehoorverlies, oorsuizen (tinnitus) en/of een vol gevoel in het oor. In enkele gevallen treden ook drop attacks op, waarbij je uit het niets je evenwicht verliest of het gevoel hebt naar de grond geduwd of getrokken te worden zonder daarbij flauw te vallen. In Nederland hebben naar schatting zo'n 17.000 mensen de ziekte van Ménière. De exacte oorzaak is niet bekend, maar stress en drukte lijken de klachten te verergeren.
Ménière wordt op den duur ook een mentale uitdaging
Voor veel mensen heeft de ziekte van Ménière een enorme impact op hun leven. Aanvallen kunnen plots opkomen, waardoor je niet meer kunt fietsen of autorijden. Werk kan niet meer goed uitgevoerd worden, waardoor je thuis komt te zitten. Sociale activiteiten gaan moeizamer, waardoor je meer in een sociaal isolement terecht komt. Kortom, Ménière zorgt niet alleen voor lichamelijke klachten, ook mentaal wordt het op den duur een uitdaging. Regulier is er nog geen duidelijke oplossing voor de ziekte gevonden. Wel zijn er middelen die Ménière-klachten kunnen verminderen, zoals een dexamethason-injectie in het binnenoor, een tinnitusmaskeerder of hoortoestel, of een prismabril. Ook bestaat er medicatie tegen misselijkheid. Omdat deze middelen niet voor iedereen afdoende zijn, kan de ziekte gevoelens van angst, somberheid of depressie tot gevolg hebben.
Meest voorkomende klachten
- Aanvallen van duizeligheid
- Hevige misselijkheid en overgeven
- Verminderd of vervormd gehoor
- Tinnitus (oorsuizen)
- Een vol gevoel in je oor
- Schokkende oogbewegingen
- Soms drop attacks