TESTEN / ONDERZOEK

TESTEN & ONDERZOEK


Bloedonderzoek en/of poeponderzoek geeft vaak inzicht bij vage klachten

De kwaliteit van je bloed beïnvloedt je hele systeem

Door onze bloedvaten stroomt ons bloed dagelijks zo'n 7.000 keer het lichaam rond. Je bloed bestaat niet alleen uit plasma (vocht en eiwitten) en bloedcellen (rode bloedcellen, witte bloedcellen en bloedplaatjes), maar vervoert ook zuurstof, voedingsbestanddelen en afvalstoffen naar elk orgaan en iedere cel in alle uithoeken van ons lichaam; van onze teennagels tot onze haarwortels. Het is niet alleen een transportmiddel, maar ook een temperatuurregelaar en het middelpunt van ons afweersysteem. De kwaliteit van je bloed kan dus je hele systeem beïnvloeden.

Regulier bloedonderzoek kan bloedarmoede, ijzertekort, schildklierafwijkingen, auto-immuunziekten en bepaalde infecties aan het licht brengen. Maar bloed kan meer informatie geven. Het kan vitaminen en mineralen tekorten uitwijzen, maar ook verstoringen en belastingen, zoals intoleranties, allergieën, toxiciteit of een verzwakt darmsysteem waardoor de opname van voedingsstoffen lastig blijkt. Vreemde en vage klachten kunnen hierdoor ontstaan, zoals vermoeidheid of futloosheid, maar ook huidaandoeningen of hoofdpijn. In sommige gevallen kan een complementaire bloedtest (via een vingerprik) de start zijn van een behandelplan. Ik werk met diverse bloedtesten, speekseltesten, ontlasting- en urinetesten, waaronder:

Voedselintolerantie of allergie test

Steeds meer mensen reageren op voedingsmiddelen. Een koemelk, ei, pinda, gluten of kiwi allergie is niet uitzonderlijk meer. Voedselallergieën en voedselintoleranties zijn niet alleen verantwoordelijk voor maag- en darmklachten (o.a. misselijkheid, overgeven, buikkramp, diarree of juist obstipatie). Ze kunnen ook symptomen geven als jeuk, huiduitslag, eczeem, galbulten, vochtophoping in de oogleden, zwelling van de lippen, een jeukerig of branderig gevoel in de mond, benauwdheid, kortademigheid, bloeddrukdaling, duizeligheid, flauwvallen en anafylactische shock. Maar ook minder acute klachten zoals excessief huilen (huilbaby), groeiachterstand en/of gedragsproblemen, hoofdpijn, vermoeidheid en concentratieproblemen kunnen ontstaan door een voedselallergie of -intolerantie. En kom er dan maar eens achter op welk voedingsmiddel je verkeerd reageert. 

Een voedselintolerantietest of een allergietest onderzoekt de concentratie van specifieke IgE-antistoffen en IgG4-antistoffen van voedingsmiddelen, en geeft je hierdoor inzage in mogelijke voedsel overgevoeligheden en -intoleranties. Ik werk met de bloedtesten van MijnLabtest.

Bloedmonster afnemen

Met behulp van een vingerprik worden enkele druppels bloed afgenomen.

Bloedmonster versturen

Het bloedmonster wordt verstuurd naar een erkend laboratorium.

Laboratorium analyse

Het bloed wordt getest en onderzocht. Dit duurt ongeveer 3 weken.

Testresultaten

Tijdens een consult worden de testresultaten en het adviesplan besproken.

Microbioom of darmtest

In je darmen leven biljoenen bacteriën, die samen met virussen, gisten en schimmels je microbioom (darmflora) vormen. Al die bacteriën hebben grote impact op jouw leven en hoe jij je voelt. Het microbioom in je darmen is verantwoordelijk voor 70-80% van het immuunsysteem en heeft een directe invloed op je hersenen. Veel spijsverteringsproblemen, auto-immuunziekten en psychische problemen hebben dan ook te maken met een verstoord darmmicrobioom. Dit kan veroorzaakt zijn door verkeerd eten (voedselintoleranties of voedselallergieën), langdurige stress, parasitaire infecties, gifstoffen en/of medicijngebruik. Ook na een antibioticakuur kun je vaak langere tijd last van darmklachten hebben, omdat deze de pH-waarde van je darmflora beïnvloedt.

Maar onze darmen zijn veel meer dan alleen een verwerkingsfabriek van voedsel. Het heeft een directe relatie met je hersenen en bevat minstens zoveel zenuwcellen. Niet voor niets dat je darmen dan ook wel je tweede brein genoemd worden. En eigenlijk herkennen we dat allemaal. Denk maar eens aan de bekende vlinders in je buik, misselijkheid die optreedt bij angst of de plotselinge buikkramp bij spanning. Wat wij denken en doen heeft gevolgen voor hoe wij ons lichamelijk voelen. Omgekeerd werkt ook zo. Mentale klachten kunnen ontstaan doordat je darmen niet goed functioneren. Psychische aandoeningen als depressie, angststoornissen, ADHD, autisme, Alzheimer en Parkinson gaan vaak samen met darmproblemen en een afwijkend microbioom. Om erachter te komen hoe jouw darmmicrobioom is samengesteld en hoe gezond deze is, kun je een darmtest laten doen. Ik werk met de microbioom testen van MijnLabtest.

Poep verzamelen

Met behulp van een buisje kun je een beetje ontlasting verzamelen.

Poepmonster versturen

Het sample met je ontlasting wordt verstuurd naar een laboratorium.

Laboratorium analyse

Het poep wordt getest en onderzocht. Dit duurt ongeveer 5 weken.

Testresultaten

Tijdens een consult worden de testresultaten en het adviesplan besproken.

Nutri-Gene DNA test

Volg je het ene na het andere dieet en lijkt niets te helpen? Heb je meteen weer honger na een gezonde salade? Of wil je het liefst een powernap na die heerlijke lasagne? Goed kans dat je eet waar jouw spijsverteringssysteem niet zo lekker op draait. De neiging tot overgewicht, het verzadigingsgevoel en hoe goed jouw lichaam vetten verwerkt wordt bepaald door je genetische samenstelling, ofwel jouw spijsverteringstype. Binnen de Chinese geneeskunde is men ervan overtuigd dat niet iedereen even goed functioneert op dezelfde voedingsmiddelen. Ieder lichaam heeft zijn eigen manier om voedsel te verteren. Die vertering is net zo uniek als je vingerafdruk. Dat betekent dat dezelfde voedingsmiddelen die ervoor zorgen dat jij er mooi en gezond uitziet, bij iemand anders een vermoeid of opgeblazen gevoel kan geven.
De mens heeft zich door duizenden jaren heen aangepast aan zijn leefomgeving: het klimaat en de geografie daarvan, maar ook de planten en dieren die daarin leven. In de loop van eeuwen heeft hij zijn stofwisseling optimaal aangepast aan het voedsel dat daar aanwezig was. Mensen hebben in verschillende delen van de wereld dan ook verschillende voedingsbehoeften en patronen ontwikkeld. Eskimo’s leven op vet, vlees en vis maar hebben toch hebben een zeer sterk immuunsysteem en zijn vrij van hart- en vaatziekten. Indiërs leven al duizenden jaren voornamelijk op plantaardig voedsel en hebben daar hun gezondheidsvoordelen van. Voor die landen is het nog vrij duidelijk welk stofwisselingstype daar voorkomt. Europa is echter een ‘smeltkroes’ geworden, waardoor het niet meer zo gemakkelijk is om te zeggen wat iemands stofwisseling is. Een goede rede om het te laten meten!
De Nutri-Gene DNA leefstijl test van MijnLabtest geeft je inzicht in je aanleg, zowel ter preventie als voor het optimaliseren van je leefstijl en gezondheid. De verschillende onderdelen die onderzocht worden geven een compleet overzicht van jouw aanleg met betrekking tot leefstijl. Je krijgt inzicht in welke vetten je het beste verteert, welke vitaminebehoeften je extra in de gaten moet houden, wat je biologische slaapritme is en welke vorm van lichaamsbeweging het meest gunstig voor je is. Met behulp van bruikbare tips kun je je leefstijl en eetpatroon daar waar nodig aanpassen om zo het beste uit jezelf te halen. Er is zelfs een praktisch en persoonlijk kookboek beschikbaar!
Let op: Complementaire bloed- en poeptesten kunnen geen regulier onderzoek vervangen. Bij ernstige zaken en langdurige klachten altijd eerst je (huis)arts raadplegen.
Share by: