FIBROMYALGIE

FIBROMYALGIE


Pijn en stijfheid door verstoring van Qi en Bloed doorstroom

Chronische pijn in bindweefsel en spieren

Fibromyalgie syndroom (FMS) betekent letterlijk: pijn in bindweefsel en spieren. De aandoening wordt ook vaak geduid als een chronisch pijnsyndroom. Wereldwijd zijn er miljoenen mensen die lijden aan chronische pijn. Uit een groot NIPO onderzoek is gebleken dat er in 2000 in Nederland naar schatting al 800.000 mensen aan fibromyalgie lijden. Sindsdien is dit aantal blijven stijgen. Toch is er nog geen duidelijke oorzaak en remedie gevonden in de reguliere westerse geneeskunde. Röntgen– of bloedonderzoek tonen geen afwijkingen aan bij fibromyalgie en de diagnose is daarom moeilijk te stellen.

Fibromyalgie valt onder spier-, slijmbeurs- en peesaandoeningen en wordt ook wel weke delen reuma genoemd. Naast de chronische wijdverspreide pijn en spierstijfheid zijn er veel andere symptomen, waarvan vermoeidheid een belangrijke is. De pijnklachten concentreren zich in zogenaamde tenderpoints, met name in nek, schouders, borst, benen en onderrug. De symptomen van pijn en stijfheid zijn het ergste in de ochtend. Ook zijn er klachten van slaapstoornissen, hoofdpijnen, angsten, depressies, allergieën, concentratie- en geheugenstoornissen en darmklachten. 

Toxische overbelasting en verzuring

Een duidelijke oorzaak van fibromyalgie is er niet. Wel lijken de symptomen te verergeren door stress, slecht slapen, herhaalde (over)belasting, letsel of langdurige blootstelling aan vocht en koude. Volgens epidemische onderzoeken komt fibromyalgie vaker voor in families en bij tweelingen. De laatste jaren zijn er deskundigen die denken dat fibromyalgie mede ontstaat door toxische overbelasting en verzuring. Dit komt dan door de hedendaagse voedings- en eetgewoonten, stress en ongezonde levensstijl. Een tekort aan voedingsstoffen en antioxidanten, verzuring en toxische overbelasting kan ook ontstaan door een verstoorde darmflora vanuit een voedselallergie, voedselintolerantie, PDS (prikkelbare darmsyndroom), leaky gut (lekkende darm) of spastische darm. Uiteindelijk is de lever niet meer in staat gifstoffen te verwijderen. Deze worden vervolgens opgeslagen in de spiervezels en het bindweefsel, waardoor zenuwvezels kunnen worden aangetast.

Risico factoren voor fibromyalgie
  1. Vaak vrouwen
  2. Erfelijk bepaald
  3. Menopauze (verlies van oestrogeen)
  4. Psychologische kwetsbaarheid
  5. Zwakke fysieke conditie
  6. Operaties die werden ondergaan
  7. Trauma na ongeval, ziekte, emotionele stress
Om de klachten van fibromyalgie te verminderen worden vaak anti-depressiva of andere medicijnen voorgeschreven. Om fibromyalgie van binnenuit te behandelen is echter vooral belangrijk om een goede nachtrust te bereiken, allergieën vast te stellen (en de voeding daarop aanpassen), de spijsvertering te herstellen, een evenwichtige zuur/base verhouding te bereiken en het immuunsysteem te verbeteren. In de traditionele Chinese geneeskunde wordt fibromyalgie voornamelijk veroorzaakt door leegte patronen en emotionele verstoringen die de lever aantasten. Stagnatie van Qi (energie) leidt uiteindelijk tot de stagnatie van bloed, dat de pijn veroorzaakt. Het behandelprincipe is dan ook het voeden van de organische vloeistoffen en organen, het reguleren van de Qi en het bloed, gecombineerd met het verdrijven van Wind, Koude en Damp. Binnen de Chinese geneeskunde zijn zowel acupunctuur, moxa, kruidengeneeskunde als massage in te zetten bij fibromyalgie. Daarnaast een aantal tips:

Tip 1: eet regelmatig, gezond en gevarieerd

Even snel tussendoor eten, eten tijdens werk of studie, achter de computer, op onregelmatige tijden of soms gewoon overslaan... het is funest voor mensen met fibromyalgie. Maaltijden overslaan en onvoldoende eten gedurende de dag kan letterlijk je hoofd doen tollen. Je voelt je slap en futloos, omdat je suikerspiegel te veel schommelt. Probeer op vaste tijden te eten, neem er de rust voor en kies voor een gezond voedingspatroon rijk aan groenten, fruit, volkoren producten, vette vis en noten. Vermijd geraffineerde suikers, lightproducten en alcohol zoveel mogelijk. Ook cafeïne - zoals koffie, thee, ijsthee, cola, energy drinks, chocolademelk en chocolade - kun je beter zoveel mogelijk laten staan. Neem hiervoor in de plaats liever een gezonde energieboost; groene thee, een infusie van gehakte gember en kurkuma of een groene smoothie met vooral (blad)groenten, eventueel aangevuld met fruit. Blauwe bessen met spinazie is een mogelijkheid. Courgette en banaan is een topcombinatie. 

Tip 2: ontzuren van je lichaam

Fibromyalgie wordt de laatste jaren steeds meer in verband gebracht met chronische verzuring van bind- en spierweefsel en dus een verstoord zuren en basen-evenwicht in je lichaam. Door minder verzurende voedingsmiddelen te eten en juist meer te focussen op voedingsmiddelen die basisch ofwel alkalisch zijn, kun je dit evenwicht herstellen. Sterk bewerkt voedsel, fastfood, suikers, frisdrank, energy drinks, alcohol en koffie, maar ook varkens- en rundvlees, zuivel (melk, yoghurt, kaas), peulvruchten, ananas, tarwe(meel) en pinda’s laten veel zuren achter. Basische en dus ontzurende voedingsmiddelen zijn groenten, fruit, kruiden en specerijen, water en kruidenthee. Een uitgebreid overzicht van voedingsmiddelen vindt je o.a. bij Alka. Hier vind je ook andere methoden om de zuurtegraad van je lichaam te verlagen.

Tip 3: vitamines B12 en D aanvullen

Volgens SOHF blijkt een groot deel van de fibromyalgie patiënten een vitamine tekort te hebben. Met name vitamine B12 en vitamine D lijken belangrijke boosdoeners. Het is dan ook zinvol om deze vitamines aan te vullen met suppletie. Let bij het kopen van een suppletie dat de hulpstoffen organisch gebonden zijn in plaats van anorganisch, omdat organische hulpstoffen beter worden opgenomen door het lichaam. Voorbeelden van organische hulpstoffen zijn citraat, tauraat, gluconaat, malaat, picolinaat en bisglycinaat. Voorbeelden van anorganische hulpstoffen zijn oxide, sulfaat, chloride, carbonaat en hydroxide. Helaas bevatten de goedkopere (huis) merken, maar ook sommige duurdere A merken vooral anorganische hulpstoffen, dus kijk goed naar de ingrediëntenlijst op de verpakking. Zelf ben ik erg te spreken over de merken Orthica, Golden Naturals, Bonusan en Vitakruid.

Tip 4: verminder inspanning en stress

Makkelijker gezegd dan gedaan, maar overmatige inspanning en stress zijn triggers voor pijnklachten en verzwakken je lichaam. Door veel uren achter elkaar te sporten, werken of studeren zonder voldoende rust krijgt je lichaam niet de kans om te herstellen. Dit geldt ook voor langdurige stress. Een langdurig (chronisch) teveel aan adrenaline en cortisol kan spijsverteringsproblemen geven, slapeloosheid en vermoeidheid verergeren, problemen met de bloeddruk geven, hoofdpijn veroorzaken, spierpijn en spierstijfheid verergeren, de nieren uitputten, gewichtstoename m.n. in de buikstreek veroorzaken en het (korte termijn) geheugen aantasten. Allemaal zaken die je nou net niet wil. Dus wees lief voor jezelf en bouw momentjes van ontspanning in. Ga wandelen in de buitenlucht, probeer eens een lesje yoga of mindfulness, boek een massage of ga floaten.

Tip 5: floaten in magnesium

Magnesium vermindert de pijn, geeft meer energie door het verbeteren van de citroenzuurcyclus en bevordert een gezonde nachtrust. Magnesium zit vooral in spinazie, koolsoorten, gedroogd fruit, noten, vette vis, koolsoorten, kikkererwten en bananen. Je kunt magnesium ook als supplement slikken, als olie smeren of erin floaten. Floaten is gewichtsloos drijven in magnesium. Uit onderzoek blijkt dat floaten vele positieve effecten heeft, zoals het verlichten van (chronische) pijn en het verminderen van mentale en fysieke stress. Bovendien bevordert het de slaappatronen en het versterkt het immuunsysteem. Door de optimale opname van magnesium krijgt je lichaam een enorme energy boost. Een uurtje floaten staat gelijk aan 5 uur slaap!

Tip 6: klachten aanpakken met acupunctuur

Acupunctuur geeft volgens de WHO (World Health Organization) inmiddels wetenschappelijk en onweerlegbaar bewezen resultaat bij chronische pijn. Daarnaast kan acupunctuur stijfheid en spierspanning helpen verminderen en het immuunsysteem versterken. Dagelijkse klachten kunnen aanzienlijk verlicht worden door pijn bestrijdende, ontstekingsremmende, bloedvat verwijdende en spierspanning verlagende acupunctuurpunten aan te prikken. Zo wordt jouw algehele energie doorstroming beter en voel je je vaak al snel stukken beter. Lees meer over acupunctuur...

Tip 7: versterk je lichaam met kruiden

Kruidengeneeskunde kan verlichting geven bij fibromyalgie, óók in combinatie met medicijnen. Als tinctuur bieden kruiden de beste ondersteuning, omdat ze dan van binnenuit kunnen werken. Je kunt ook zelf thuis gebruik maken van kruiden. Thee van bijvoorbeeld gedroogde kamille, duizendblad, salie, brandnetel, citroenmelisse of venkel werkt zuiverend, ontspannend en zuurafdrijvend. Je kunt deze kopen bij de reformwinkel of zelf plukken natuurlijk! Lees meer over kruiden...

Tip 8: massage voor ontspanning

Massage kan helpen om vastzittend weefsel weer soepel te maken, de doorbloeding op gang te helpen en daarmee de toevoer van zuurstof en voedingsstoffen aan cellen te herstellen. Massage helpt spieren te ontspannen en symptomen als pijn, slapeloosheid, angst, stress of depressie te verminderen. Speciaal bij spierpijnen en spierkrampen werkt magnesium-olie erg verlichtend. Lees meer over massage...
Share by: