BLESSURES EN (SPORT)LETSEL

BLESSURES & (SPORT)LETSEL


Pijn door stagnatie van Qi en Bloed

Sportletsel en blessures behandelen met acupunctuur

Sporten is gezond. Dat weet inmiddels iedereen wel. Naast een gezond lichaam, zorgt sporten voor een gezonde geest. Iedereen die aan sport doet, zowel recreatief als professioneel krijgt wel eens te maken met een blessure of vermoeidheid. Inspanningen bij sport vragen aanpassingen van het lichaam. Met name hart en longen moeten zich snel kunnen instellen op veranderende eisen. Botten, spieren, pezen en gewrichten moeten gewend raken aan zwaardere belastingen. Om blessures te voorkomen vereist dit nogal wat van sporter en trainer. Mentale overbelasting en overtraining kunnen leiden tot overmatige vermoeidheid en terugvallende prestaties.

Osteoacupunctuur - ook wel sportacupunctuur genoemd - is een aparte specialisatie binnen de acupunctuur om o.a. sportletsels te behandelen. Osteoacupunctuur is een combinatie van Dr. Tan en Master Tung acupunctuur, Tui Na massage en westerse manuele technieken uit o.a. de manuele therapie en fysiotherapie. Hierdoor kunnen musculoskeletale letsels en orthopedische letsels, zoals geblesseerde spieren, banden, kapsels, pezen en gewrichten effectief worden behandeld. De behandeling richt zich hierbij zowel op zwelling, bewegingsbeperking en doorbloeding als op pijn. 

Heel veel klachten en blessures kunnen met osteoacupunctuur worden behandeld. Denk hierbij o.a. aan: 
  • Nekklachten; stijve nek, torticollis (draaihals), whiplash, cervicale artrose, cervicaal-radiculair syndroom
  • Schouderklachten; PSH, frozen shoulder, AC-gewricht, slijmbeursontsteking (bursitis), peesaandoeningen, TOS
  • Armklachten; tennis- of golferselleboog, radiaal of carpaal tunnel syndroom, tenosynovitis (syndroom van de Quervain)
  • Handklachten; artrose, zenuwontsteking, zenuwpijn, ziekte van Dupuytren (koetsiersziekte), neuropathie
  • Borstklachten; borstspierletsel (pectoralis major), syndroom van Tietze, buikspierletsel (musculus abdominis)
  • Rugklachten; wervel pijn, onderrug slijtage, artrose, lage rug pijn
  • Heupklachten; ischias (sciatica), heupartrose, piriformis syndroom, pijn in billen, heupen en liezen
  • Beenklachten; achillespees of hamstring blessure, knie artrose of artritis, zweepslag, beenvliesontsteking, mediaal tibiaal stresssyndroom (MTSS of shin splint)
  • Voetklachten; hielspoor, zenuwontsteking (morton neuroma), neuropathie


"Where there is no movement, there is pain. 
Where there is movement, 
there is no pain."

- Chinees gezegde -

Dr. Tan's balansmethode bij pijn

Acupunctuur volgens Dr. Tan is een balansmethode gebaseerd op Master Tung en de Traditionele Chinese geneeskunde. Het is een distale techniek waarbij niet het aangedane gebied behandeld wordt, maar de gekoppelde meridiaan. Het is een aanpak die snel resultaat geeft. Merendeel van de mensen ervaart tijdens de 1ste behandeling al meteen zo'n 50% pijnvermindering. Niet voor niets dat de techniek wereldwijd razend populair is. Dr. Tan’s balansmethode is zeer effectief gebleken voor het behandelen van alle pijnklachten, met name acute pijnklachten, bewegingsbeperkingen en/of andere lichamelijke ongemakken. Daarnaast is deze vorm van acupunctuur ook goed in te zetten bij andere verstoringen, zoals slapeloosheid, vermoeidheid, fibromyalgie, stress, burn-out, overgangsklachten etc.

Elektro-acupunctuur bij hardnekkige pijn

Chinese elektro-acupunctuur ofwel elektrostimulatie-acupunctuur combineert de klassieke acupunctuur met moderne elektrostimulatie en is niet te vergelijken met Elektro Acupunctuur volgens Voll (EAV) waarbij metingen worden verricht. Met behulp van elektrische stimulatie wordt de werking en intensiteit van een acupunctuurnaald bij klassieke electro-acupunctuur versterkt, waardoor meer neurofysiologische processen in het lichaam worden geactiveerd om de pijn te bestrijden. Elektrische stimulatie van zenuwen in spieren en ander weefsel leidt tot de afgifte van diverse pijnstillende en ontstekingsremmende biochemische stoffen, zoals de neurotransmitters endorfine, serotonine, noradrenaline, acetylcholine, dopamine en GABA. Hierdoor is het therapeutisch effect is groter dan bij manuele acupunctuur. 
Elektro-acupunctuur wordt met name ingezet bij pijnbestrijding van nociceptieve pijn (weefselpijn), neurogene of neuropathische pijn (zenuwpijn)  of uitstralingspijn. Je kunt hierbij denken aan o.a. artrose, whiplash, nek- of schouderpijn, frozen shoulder, slijmbeursontsteking (bursitis), tenniselleboog, golferselleboog, carpaal tunnelsyndroom, neuropathie, polyneuropathie, lage rugpijn, hernia, ischias, zenuwbeknelling, zenuwpijn, heuppijn, kniepijn, enkelpijn, hielspoor, klapvoet (nervus peroneus neuropathie), neuralgieën zoals trigeminusneuralgie (aangezichtspijn) of postherpetische neuralgie (gordelroos), acute pijn door trauma alsook chronische pijn door blessure of (sport)letsel. Daarnaast is de inzet van elektro-acupunctuur mogelijk bij bepaalde verlammingen als gevolg van een beroerte (hersenbloeding of herseninfarct) of bij plots opgetreden éénzijdige gezichtsverlamming (facialisparese). Omdat het elektrostimulatieapparaat waarmee ik werk beschikt over alternerende stroom waarbij de polariteit wisselt, is deze ook geschikt voor protheses zoals kunstknieën en kunstheupen.

Elektro-acupunctuur is niet geschikt voor hartpatiënten met een pacemaker, ICD (Implanteerbare Cardioverter Defibrillator) of vergelijkbaar onder de huid  geïmplanteerd elektronisch apparaat dat het hartritme bewaakt / beïnvloedt.
Naast acupunctuur kunnen ook andere vormen binnen de TCM helpen pijn te bestrijden. Zo kan Tui Na massage - eventueel in combinatie met moxa of cupping - helpen om vastzittend weefsel weer soepel te maken, de doorbloeding op gang te brengen en daarmee de toevoer van zuurstof en voedingsstoffen aan cellen te herstellen. Daarnaast kun je kruidentherapie inzetten om het lichaam te ondersteunen bij het hervinden van evenwicht.
Share by: