FYTOTHERAPIE

FYTOTHERAPIE


Westerse kruiden in een Oosters jasje

Natuurlijke vorm van medicijnen

Tot in de 19de eeuw waren bijna alle medicijnen van plantaardige oorsprong. Kruidengeneeskunde behoort dan ook tot één van de oudste vormen van geneeskunde. In Europa wordt kruidengeneeskunde ook wel fytotherapie (fytos betekent kruid) genoemd.  Fytotherapie kan meegenomen worden als onderdeel van een behandeling, in de vorm van thee, zalf of tinctuur. Dit afhankelijk van de klachten.

Fytotherapie is net als homeopathie* een holistische geneeswijze. Dit betekent dat zowel het lichaam als de geest bij het genezingsproces wordt betrokken. Vroeger stonden de fytotherapie en de reguliere geneeskunde niet zover van elkaar af. In de loop van de jaren is fytotherapie op de achtergrond geraakt. Dat is jammer, want planten bevatten werkzame stoffen tegen tal van ziektes en staan aan de basis van veel medicijnen zoals we deze tegenwoordig kennen. 

Daar waar onze huidige medicijnen tegenwoordig voornamelijk gebaseerd zijn op gesynthetiseerde stoffen, maakt de fytotherapie uitsluitend gebruik van planten, delen van planten, plantenextracten of -tincturen. Het biedt geen oplossing bij ernstige aandoeningen, ziektes en afwijkingen. Fytotherapie wordt met name gebruikt voor preventie, begeleiding en pijn- of symptoomverlichting. Typische klachten waarbij fytotherapie een rol kan spelen zijn o.a. slaapproblemen, angsten, vermoeidheid, concentratieproblemen, maag- of darmklachten, hoofdpijn, migraine, allergieën, chronische verkoudheid of overgewicht.

Kruiden werken effectief en hebben weinig bijwerkingen

Kruiden werken verrassend effectief. Ze hebben weinig bijwerkingen en kunnen meestal ook door kinderen veilig gebruikt worden. In totaal zijn er honderden soorten kruiden die geneeskrachtige eigenschappen hebben. Sommigen zijn bekend, maar velen ook niet. Zo kennen we allemaal de rustgevende eigenschappen van lavendel. Thee van lavendel helpt tegen hoofdpijn, depressies en nervositeit. Maar wist je dat het kruid ook een sterk desinfecterende werking heeft en gebruikt kan worden om (snij)wonden te wassen of om de pijn van insectenbeten te verzachten? En gebruik je wel eens tijm (Thymus vulgaris) in de keuken? Ook dit kruid heeft geneeskrachtige eigenschappen. Zo helpt tijm tegen krampen en lost het slijm op. Thee van tijm helpt goed tegen hoest en andere aandoeningen van de luchtwegen. Regelmatig gebruik van tijm stimuleert daarnaast het immuunsysteem.
Ik werk met de biologische kruiden van het Kruidenrijk in Haaren (N-B). Daarnaast bestel ik op maat gemaakte tincturen en supplementen bij De NatuurApotheek in Pijnacker. Deze producten zijn bereid volgens strenge richtlijnen die zijn opgesteld na jarenlange ervaring en onderzoek, waardoor de hoogste kwaliteit gegarandeerd is.

Etherische oliën bij lichamelijke en emotionele klachten

Natuurzuivere oliën, ook wel etherische, essentiële of aromatische oliën genoemd, worden op natuurlijke wijze uit geurige heilzame planten gewonnen. Elke natuurzuivere olie bezit een eigen, unieke samenstelling van actieve bestanddelen en dit mengsel van werkzame stoffen bepaalt de werking en eigenschappen. Natuurzuivere oliën ofwel aromatherapie wordt ingezet op verschillende niveaus; van thuisgebruik, spa’s of ziekenhuizen. Studies tonen aan dat etherische oliën kunnen helpen bij lichamelijke klachten zoals schimmelinfecties, ontstekingen of acné (tea tree, oregano, tijm, kruidnagel). Andere essentiële oliën bezitten een grote psychische en emotionele waarde.  Ze dragen bij aan een positieve stemming, bevorderen een gevoel van ontspanning of verlichten onrust, stress en bepaalde vormen van slapeloosheid (lavendel, roos, sinaasappel, bergamot, sandelhout). Lees meer over aromatherapie...
Ik werk met de natuurlijke oliën van Chi Natural Life in Breda. Chi ontwikkelt en verkoopt eerlijke, natuurzuivere producten met een gegarandeerde kwaliteit. Zij zijn sinds 1979 specialist in aromatherapie, natuurlijke cosmetica en voedingssupplementen.
Let op: Fytotherapie kan geen reguliere arts vervangen. Bij ernstige zaken en langdurige klachten altijd eerst je (huis)arts raadplegen.

* Er bestaat een duidelijk verschil tussen homeopathie en kruidengeneeskunde. Zo bestrijdt homeopathie niet direct de symptomen van de ziekte, maar helpt het ons lichaam een handje om zichzelf van binnen uit te genezen. Met kruidengeneeskunde wordt daarentegen wel geprobeerd de stofwisseling, organen en psyche rechtstreeks te beïnvloeden. Verder kunnen homeopathische middelen naast plantaardige grondstoffen ook dierlijke, mineralen en een klein beetje chemische grondstoffen bevatten. Ze zijn veelal verdund en geschud, waardoor ze minder actieve bestanddelen bevatten. Kruidengeneeskunde is gebaseerd op alleen plantaardige bestanddelen. De concentratie is hoger, waardoor je er vaak maar een kleine hoeveelheid van nodig hebt.
Share by: