Veel onderzoek naar acupunctuur, kruiden en voeding bij kanker
Wereldwijd wordt veel onderzoek gedaan naar de effectiviteit van natuurgeneeskunde zoals Chinese geneeskunde bij kanker. Op o.a. PubMed
zijn duizenden publicaties verkrijgbaar die het belang van o.a. acupunctuur, kruidengeneeskunde, voeding en leefstijl bij kanker, tijdens reguliere kankerbehandeling en ter preventie van kanker weergeven. Ook in Nederlandse vakbladen worden onderzoeken onder de aandacht gebracht. Een aantal recente publicaties zijn hieronder terug te vinden:
Ooracupunctuur verbetert slaap bij borstkanker
VNIG, 14-10-'24
Onderzoekers concluderen dat ooracupunctuur effectief kan zijn om de slaapkwaliteit te verbeteren bij borstkankerpatiënten.

Kamille mondspoeling tegen orale mucositis
OrthoFyto, 07-10-'24
Wetenschappelijk onderzoek bewijst werkzaamheid kamille bij mondslijmvliesklachten waaronder orale mucositis.

Witte champignons remmen prostaatkanker
Medisch Dossier, 06-12-'24
Extract van witte champignons vertraagt mogelijk de groei van prostaatkankertumoren door versterking immuunsysteem.
Ooracupunctuur verbetert slaap bij borstkanker
VNIG, 14-10-'24
Onderzoekers concluderen dat ooracupunctuur effectief kan zijn om de slaapkwaliteit te verbeteren bij borstkankerpatiënten.

Kamille mondspoeling tegen orale mucositis
OrthoFyto, 07-10-'24
Wetenschappelijk onderzoek bewijst werkzaamheid kamille bij mondslijmvliesklachten waaronder orale mucositis.

Integratieve oncologie versterkt veerkracht
VNIG, 24-09-'24
Groeiende berg publicaties waaruit blijkt dat mensen met kanker steun en baat ervaren bij integratieve oncologische zorgtrajecten.
Homeopathische behandeling bij kanker
Medisch Dossier, 30-05-'24
In tegenstelling tot wat oncologen aangeven, biedt homeopathie op veilige manier waardevolle ondersteuning bij kanker.

Beperken glucose en glutamine tegen kanker
Medisch Dossier, 11-05-'23
Glucose en glutamine blijken de belangrijkste brandstoffen voor de groei en proliferatie van kankercellen.

Avondsnacken en overlijden aan kanker
Medisch Dossier, 21-05-'24
Eten na 10 uur ’s avonds verhoogt het risico op overlijden aan kanker of diabetes, aldus Chinese onderzoekers.
Aromatherapie vermindert misselijkheid en braken
VNIG, 08-05-'24
Aromatherapie kan van grote waarde zijn bij door kankerbehandeling veroorzaakte misselijkheid en braken.

Acupunctuur bij kanker; waardevolle ondersteuning
VNIG, 28-02-'24
Acupunctuur blijkt een effectieve manier om bijwerkingen van kanker en kankerbehandeling te verminderen.

Acupunctuur vermindert pijn bij kanker
VNIG, 27-11-'23
Onderzoek van het Memorial Sloan Kettering Cancer Centre in New York wijst uit dat acupunctuur pijn bij kanker kan verminderen.
Depressie en angst geen reden voor kanker
NU.nl, 07-08-'23
In tegenstelling tot wat eerder werd gedacht, leiden depressie en angst niet tot een verhoogd risico op de meeste soorten kanker.

Probiotica verhoogt effectiviteit immuuntherapie
Medisch Dossier, 11-05-'23
Probiotische werking van de bacterie Lactobacillus Reuteri, lijkt de werking van checkpointremmers immuuntherapie te versterken.

Minder risico op kanker door onbewerkte voeding
OthoFyto, 23-03-'23
Vervanging bewerkte voedingsmiddelen door minimaal bewerkt voedsel vermindert aantoonbaar risico op kanker.
Pesticiden belangrijke oorzaak van schildklierkanker
Medisch Dossier, 09-02-'23
Pesticiden die op landbouwgrond worden gespoten, zijn een belangrijke oorzaak van schildklierkanker.

Autofagie remt én stimuleert tumorontwikkeling
OrthoFyto, 07-02-'23
Vasten (m.n. periodiek diëten met laag-calorische maaltijden en weinig eiwitten) blijkt meest krachtige manier om autofagie te stimuleren.

Gezond plantaardig dieet tegen darmkanker
Medisch Dossier, 27-01-'23
Onderzoek toont aan dat een dieet rijk aan gezond plantaardig voedsel het risico op darmkanker bij met name bij mannen verlaagt.
Synbiotisch mondwater vermindert mucositis
OrthoFyto, 22-12-'22
Gebruik van synbiotisch mondspoelmiddel vermindert ernst van mondslijmvlies-ontsteking door bestraling.

Relatie schimmelinfecties en kanker
OrthoFyto, 19-12-'22
Chronische schimmelinfecties zoals Candida kunnen kanker veroorzaken en een slechtere prognose geven.

Fytotherapie voor het chemobrein
OrthoFyto, 06-12-'22
Studies tonen het positieve effect van kruidengeneeskunde bij CRCI (chemobrein) en/of vermoeidheidsklachten aan.
Herstel van het lichaam na een kankerbehandeling
Medisch Dossier, 14-09-'22
Traditionele Chinese geneeskunde kan helpen bij een verwoest immuunsysteem na chemotherapie en bestraling.

Kunstmatige zoetstoffen verhogen risico borstkanker
Medisch Dossier, 12-09-'22
Kunstmatige zoetstoffen verhogen risico op borstkanker en kankers die verband houden met obesitas met 25%.

Klinische richtlijn voor complementaire therapieën
VNIG, 08-09-'22
De Society for Integrative Oncology heeft nieuwe richtlijn voor complementaire zorg bij kanker gepubliceerd.
Hoog kopergehalte voedt agressieve borstkanker
Medisch Dossier, 08-07-'22
Vrouwen met hoger kopergehalte in lichaam hebben meer kans op agressieve borstkanker en uitzaaiingen.

Nutritionele oncologie; anders kijken naar kanker
OrthoFyto, 06-04-'22
Reguliere kankertherapie is gebaseerd op reductie van tumoren, waardoor resultaten vaak tijdelijk zijn.

Paddenstoelen verlagen risico op kanker
Medisch Dossier, 22-11-'21
Mensen die elke dag 18 gram paddenstoelen eten, verlagen hun risico op kanker met 45%, zo blijkt uit onderzoek.
Fructose, overgewicht
en kanker
OrthoFyto, 08-11-'21
Sterk bewerkte voeding wordt in verband gebracht met overgewicht en kanker, mede door hoeveelheid fructose.

Acupunctuur verzacht bijwerkingen behandeling
VNIG, 16-09-'21
Pijn, vermoeidheid, opvliegers… acupunctuur kan verschillende bijwerkingen van reguliere behandelingen verminderen.

Groene thee als kankerbestrijder
Medisch Dossier, 23-08-'21
Een antioxidant in groene thee kan kanker helpen bestrijden en mogelijk zelfs bescherming bieden tegen het krijgen ervan.
Mediterraan dieet van invloed op prostaatkanker
Medisch Dossier, 07-06-'21
Het eten van meer fruit, groenten, vis en peulvruchten speelt een rol bij de beheersing van prostaatkanker.

Darmkanker en de invloed van frisdrank
Medisch Dossier, 20-05-'21
Frustose in frisdrank lijkt niet alleen nadelige gevolgen te hebben op overgewicht en diabetes, ook op darmkanker.

Actief zijn helpt bij overleven kanker
Medisch Dossier, 05-01-'21
De kans om aan kanker te overlijden is 82% hoger bij mensen die te veel zitten en weinig bewegen.
Koemelk oorzaak van borstkanker
Medisch Dossier, 22-09-'20
Het dagelijks drinken van 2-3 glazen melk kan de kans op borstkanker bij vrouwen met maar liefst 80% verhogen.

Meer borstkanker bij vitamine D-tekort
Medisch Dossier, 27-08-'20
Vrouwen met een tekort aan vitamine D hebben bijna 2 keer zoveel kans op borstkanker, zo blijkt uit onderzoek.

Hoe broccoli beschermt tegen kanker
Medisch Dossier, 06-01-'20
Iedereen weet dat broccoli een van de kankerwerende ‘supergroenten’ is. Nu weten wetenschappers ook waarom.
Natuurlijke ontgifting bij kanker
Medisch Dossier, 19-12-'19
Welke voedingsmiddelen werken het beste om te ontgiften bij kanker om je lichaam te helpen bij herstellen.

Voedingsvoorlichting bij kanker te weinig prioriteit
WUR, 18-09-'19
Voedingswetenschapper Merel van Veen over waarom voeding weinig aandacht krijgt bij o.a. oncologieverpleegkundigen.

Krachtpatsers
tegen kanker
Medisch Dossier, 14-05-'19
De bekende voedingsexpert Ocean Robbins over de 3 belangrijkste voedingsmiddelen tegen o.a. borstkanker.
Biologisch voedsel vermindert kans op kanker
Medisch Dossier, 28-04-'19
Biologische voeding vermindert de kans op kanker met ca. 25%, en non-Hodgkinlymfoom zelfs met 73% vanwege pesticiden.

Visolie vertraagt borstkanker en uitzaaiing
Medisch Dossier, 28-04-'19
De omega 3-vetten in visolie voorkomen dat de kanker groeit en zich uitzaait, zo blijkt uit recent onderzoek.

Gezonde voeding en beweging voorkomt kanker
Medisch Dossier, 30-09-'18
Gezonde voeding en beweging voorkomt een derde van de kankergevallen, aldus Wereld Kanker Onderzoek Fonds.
Bewerkt voedsel vergroot de kans op kanker
Medisch Dossier, 07-08-'18
Bewerkt voedsel, zoals kant-en-klaar maaltijden, gebak, snacks, snoep en frisdrank verhogen de kans op kanker.

Gember als natuurlijke kanker-bestrijder
Medisch Dossier, 02-07-'18
Binnen de natuurgeneeskunde is het allang bekend, maar nu begint het ook tot de reguliere geneeskunde door te dringen.

De beste alternatieve behandelingen van kanker
Medisch Dossier, 10-06-'18
Amerikaanse integratieve oncologen Mark Stengler en Paul Anderson en hun favoriete kankerbestrijdende middelen.
Helft kankergevallen door ongezonde levensstijl
Medisch Dossier, 07-05-'18
Bijna de helft van de gevallen van kanker had voorkomen kunnen worden door een gezondere manier van leven.

Kanker heeft alles te maken met ons dieet
Medisch Dossier, 08-06-'17
Minder rood vlees en meer groente eten blijkt belangrijk hulpmiddel bij het verminderen van het risico op darmkanker.

Waarom kun je kanker krijgen van vlees en wijn?
WUR, 02-02-'17
Prof. dr. Ellen Kampman legt uit waarom rood vlees en alcohol het risico op darmkanker kunnen verhogen.