Burn-out, een steeds groter maatschappelijk probleem
Burn-out... beroepsziekte nummer 1. Uit cijfers van CBS/TNO blijkt dat 17% van alle Nederlanders kampt met burn-out klachten. Dit komt neer op ca. 1,3 miljoen mensen. En dan hebben we het nog niets eens over mensen die hard op weg zijn naar overspannenheid. Vooral binnen de zorg en het onderwijs neemt het aantal burn-out
klachten toe, evenals onder vrouwelijke managers
en young professionals. Maar liefst 19,5% van de jonge mensen tussen de 25 – 35 jaar kampen met psychische vermoeidheid en hebben last van burn-out klachten. Dat is zorgelijk, want heb je eenmaal een burn-out gehad dan blijft deze altijd op de loer liggen. Dat weet ik helaas uit eigen ervaring...
We leven tegenwoordig onder hoge druk; zowel thuis als op het werk. Je wil 10 ballen in de lucht houden, zonder al te veel tegenslag. Maar zo werkt het niet altijd. Ikzelf ben rond mijn 30ste getroffen door een burnout. Oorzaak? Ik lag al jaren in de clinch met mijn leidinggevende, mijn relatie stond onder hoogspanning. Ik had nergens meer een rustpunt. En opeens... poeff. Alles ging op zwart. Ik was totaal de weg kwijt en schaamde me enorm. Hoezo overkwam mij dit? Na 7 maanden ziektewet ging ik re-integreren en dat kostte me bakken energie. Bizar, daarvoor maakte ik met gemak 60 uur per week. Pas 5-6 jaar later functioneerde ik voor mijn gevoel weer op 100%. Ik had ondertussen wel geleerd... zo ging ik het nooit meer doen.
Langdurig disbalans tussen actie en ontspanning
Van een keertje stress krijg je geen burn-out. Er moet een langdurig onbalans zijn tussen 'aan' staan (actie, Yang) en je rust vinden (ontspanning, Yin). Een burn-out ontstaat dan ook vaak uit een combinatie van oorzaken zoals langdurige en aanhoudende stress, hoge prestatiedruk, weinig waardering, veel onzekerheid, geen vooruitgang of verbetering zien, perfectionisme, grote behoefte aan controle, groot gevoel van verantwoordelijkheid
en geen of weinig plezier beleven in werk en privéleven. Het zijn vaak de streberige, hardwerkende types ofwel de 'ambitieuze workaholics’ die vatbaarder zijn voor een burn-out.
Meest voorkomende burn-out klachten
- Piekeren en angsten
- Slapeloosheid en vermoeidheid
- Vage lichamelijke klachten
- Veranderde emotionele reacties
- Uitstellen en afstellen van allerlei taken
- Concentratieverlies
- Veranderend eetpatroon
- Afstand nemen van (dierbare) mensen
- Vermijden van sociaal contact
- Toename van alcohol- en drugsgebruik
- Verlaagd libido en seksuele activiteiten
- Onzekerheid over eigen prestaties
- Het gevoel de controle kwijt te zijn
- Stress zonder directe oorzaak; hartkloppingen, verhoogde hartslag, druk op borst, kortademigheid, hyperventileren etc.
Verschillende fasen
Een burn-out ontstaat niet van de ene op de andere dag. Het verloopt in fasen. Je kunt een burn-out
zien als een sluipmoordenaar die maanden of jaren wordt gevoed door chronische stress. Hierdoor gaan er langzaam maar zeker steeds meer oranje lampjes knipperen. En als je ze maar lang genoeg negeert, worden ze vanzelf een keer rood. Je krijgt last van zware vermoeidheid, gaat afstand nemen van mensen, hebt het gevoel dat je minder presteert, wordt onzeker over je eigen capaciteiten en krijgt neerslachtige en/of emotionele buien. Op dat moment vertoon je tekenen van een burn-out. Het 12 fasen model van Freudenberger en North gaat hier nog wat dieper op in. Het geeft een helder overzicht van symptomen die variëren van mild (bewijsdrang en steeds harder werken) tot ernstig (innerlijke leegheid en depressie). Het kan geen kwaad om jezelf eens langs de lat te leggen en te kijken waar in het burn-out spectrum jij je bevindt.
Burn-out; een stille noodkreet van je Yin energie
Volgens de traditionele Chinese geneeskunde wordt Qi (levensenergie) door je lichaam verspreid via meridianen (energiebanen). Qi manifesteert zich in twee tegengestelde stromen: Yin en Yang. Een gezond evenwicht tussen Yin en Yang is essentieel voor je fysieke en mentale welzijn. Heb je het altijd druk en wil je constant presteren? Dan zit je voortdurend in je Yang energie. Je verwaarloost daardoor niet alleen je gezondheid, je put ook je Yin energie uit. Als Yin niet gevoed wordt, droogt deze stroom akelig snel op wat uiteindelijk kan resulteren in een burn-out, ofwel uitputting van één of meerdere organen. Je levensvuur staat op een laag vuurtje of is opgebrand. Meestal gaat dit gepaard met een stagnatie/blokkade van je energie. Vaak heeft je lichaam dan al wel een aantal alarmbellen laten rinkelen!
5 waarschuwingssignalen volgens de TCM - Ineens (meer) last van je rug of knieën
- Vaker 's nachts moeten plassen
- Regelmatig verkouden of grieperig
- Sneller geprikkeld, snel van humeur wisselen of lang blijven hangen in een emotie (bijvoorbeeld verdriet of angst)
- Verveling en gemis van inspiratie
Om je Yin energie op orde te brengen en te houden is rusten - zowel fysiek en mentaal - het allerbelangrijkste. Dat klinkt simpel, maar uitrusten of ontspanning is soms makkelijker gezegd dan gedaan. Vooral als je steeds maar die druk blijft voelen om ‘aan’ te staan. Een aantal tips hoe je meer Yin-energie in je leven brengt:
- Ineens (meer) last van je rug of knieën
- Vaker 's nachts moeten plassen
- Regelmatig verkouden of grieperig
- Sneller geprikkeld, snel van humeur wisselen of lang blijven hangen in een emotie (bijvoorbeeld verdriet of angst)
- Verveling en gemis van inspiratie
Tips om Yin energie op te bouwen
- Eet ‘s avonds het liefst voor 19.00 uur zodat je met een lege maag gaat slapen
- Ga vroeg slapen en slaap in een donkere, opgeruimde kamer
- Houd je mobiele telefoon buiten de slaapkamer
- Vermijd yang-versterkende dranken zoals koffie, frisdrank en alcohol
- Omring jezelf met mensen van wie je houdt
- Vermijd ruimtes met veel prikkels (licht, geluid etc.) en mensenmassa’s
- Vermijd stressvolle situaties zoals autorijden bij slecht weer
- Zoek elke dag de natuur even op, al is het een korte wandeling in het park
- Brand kalmerende etherische oliën; lavendel, kamille, rozen, jasmijn, salie
- Mediteer dagelijks en ga op yoga of Qi Gong
- Luister naar rustgevende muziek
- Houd je handen en voeten warm
- Haast je zo weinig mogelijk