In mijn praktijk werk ik met LM-potenties, ook wel ‘reukmiddelen’ genoemd. Deze vorm van homeopathie is gebaseerd op Hahnemanns latere inzichten, waarin hij het belang van zachtheid, snelheid en effectiviteit benadrukte. Het bijzondere van reukmiddelen is dat je ze niet slikt, maar inhaleert. Het is een gemakkelijke, snelle en zeer efficiënte methode van innemen, zonder in conflict te komen met bijvoorbeeld je spijsverteringssysteem en/of CYP-enzymen. Het homeopathisch middel wordt opgelost in een alcohol-watermengsel, waaraan je een aantal keer licht ruikt. Dat klinkt misschien gek, maar reuk is evolutionair gezien één van onze oudste zintuigen. Onze reukzenuw (de nervus olfactorius) is de kortste en oudste hersenzenuw en transporteert reukprikkels van het reukepitheel in de neus direct naar de hersenen en het limbisch systeem. Het limbisch systeem bestaat uit meerdere hersendelen, waaronder de hippocampus, de amygdala en de thalamus. Al deze hersendelen werken nauw samen en kunnen elkaar beïnvloeden.
Zo is de hippocampus betrokken bij het geheugen en het leggen van verbanden, en speelt het een rol bij aangeleerde emoties en herinneringen, ruimtelijke oriëntatie en smaak- en geurherkenning. Handig wanneer iemand last heeft van geheugenproblemen, chemobrein, desoriëntatie of smaakverandering. De amygdala speelt een belangrijke rol bij angst en emotionele gevoeligheid op bijvoorbeeld stress, depressie en somberheid. En de thalamus gaat o.a. over het waken, slapen, je bewustzijn, je waakzaamheid of alertheid, gehoor, zicht, motoriek, temperatuur en emoties. De thalamus is aan te spreken wanneer iemand last heeft van verminderde spraak of beweging, krachtverlies, spierspanning, pijn, maar ook concentratieproblemen, geheugenverlies, overprikkeling, vermoeidheid of slapeloosheid.
Door deze route te gebruiken, kan een homeopathisch middel razendsnel het zenuwstelsel bereiken en een genezende prikkel afgeven. Zonder belastende stoffen, zonder bijwerkingen. En dus geschikt voor alle leeftijden, ook kinderen.