HOMEOPATHIE


Doeltreffend en veilig ondersteunen met reukmiddelen 

Van materie naar informatie

Over homeopathie zijn de meningen nogal verdeeld. Jammer, als je het mij vraagt, want homeopathie kan heel effectief en veilig ondersteuning bieden. Zelfs wanneer je een reeks aan medicatie slikt, je tal van allergieën hebt of snel een allergische reactie krijgt, of een overactief immuunsysteem hebt zoals bijvoorbeeld bij auto-immuunziekten. Ook is homeopathie uitermate geschikt voor kleine kinderen, baby's en zelfs pasgeborenen. Het is eigenlijk voor iedereen en dat maakt homeopathische middelen ook zo uniek. Dit komt omdat homeopathische geneesmiddelen geen fysieke werkzame stoffen bevatten, maar wèl informatie. Hierdoor zijn homeopathische geneesmiddelen mild, veilig en onschadelijk voor o.a. lever en nieren. 

Plantaardige, minerale of dierlijke stoffen in lage potentie

In de homeopathie wordt een plantaardige,  minerale of dierlijke stof stapsgewijs verdund en telkens krachtig geschud (dit noemen we ‘potentiëren’). Door dit proces verdwijnt de fysieke materiele stof, maar blijft de energie of de informatie van die stof achter in de vloeistof. Vaag? Einstein ontdekte dat massa (materie) gestolde energie is (E=mc²). Samuel Hahnemann, de grondlegger van de homeopathie, ontdekte een manier om deze gestolde energie weer vrij te kunnen laten komen. Door het toedienen van een gelijksoortig gepotentieerd geneesmiddel aan een ziek persoon, ontdekte Hahnemann dat de levenskracht  ofwel dynamis geactiveerd werd om een reactie te geven. Een beetje vergelijkbaar met het huidige vaccineren. Door het geven van een lage dosering van de ziekte, komt het immuunsysteem in actie en wordt het zelfgenezend vermogen van het lichaam aangesproken. Homeopathie doet zoiets vergelijkbaars, alleen dan op energetisch niveau. Het sluit hierdoor aan bij moderne inzichten uit de kwantumfysica en energetische biologie, waar trilling, informatie en velden een grotere rol spelen dan tastbare stof.
In mijn praktijk werk ik met LM-potenties, ook wel ‘reukmiddelen’ genoemd. Deze vorm van homeopathie is gebaseerd op Hahnemanns latere inzichten, waarin hij het belang van zachtheid, snelheid en effectiviteit benadrukte. Het bijzondere van reukmiddelen is dat je ze niet slikt, maar inhaleert. Het is een gemakkelijke, snelle en zeer efficiënte methode van innemen, zonder in conflict te komen met bijvoorbeeld je spijsverteringssysteem en/of CYP-enzymen. Het homeopathisch middel wordt opgelost in een alcohol-watermengsel, waaraan je een aantal keer licht ruikt. Dat klinkt misschien gek, maar reuk is evolutionair gezien één van onze oudste zintuigen. Onze reukzenuw (de nervus olfactorius) is de kortste en oudste hersenzenuw en transporteert reukprikkels van het reukepitheel in de neus direct naar de hersenen en het limbisch systeem. Het limbisch systeem bestaat uit meerdere hersendelen, waaronder de hippocampus, de amygdala en de thalamus. Al deze hersendelen werken nauw samen en kunnen elkaar beïnvloeden.

Zo is de hippocampus betrokken bij het geheugen en het leggen van verbanden, en speelt het een rol bij aangeleerde emoties en herinneringen, ruimtelijke oriëntatie en smaak- en geurherkenning. Handig wanneer iemand last heeft van geheugenproblemen, chemobrein, desoriëntatie of smaakverandering. De amygdala speelt een belangrijke rol bij angst en emotionele gevoeligheid op bijvoorbeeld stress, depressie en somberheid. En de thalamus gaat o.a. over het waken, slapen, je bewustzijn, je waakzaamheid of alertheid, gehoor, zicht, motoriek, temperatuur en emoties. De thalamus is aan te spreken wanneer iemand last heeft van verminderde spraak of beweging, krachtverlies, spierspanning, pijn, maar ook concentratieproblemen, geheugenverlies, overprikkeling, vermoeidheid of slapeloosheid.

Door deze route te gebruiken, kan een homeopathisch middel razendsnel het zenuwstelsel bereiken en een genezende prikkel afgeven. Zonder belastende stoffen, zonder bijwerkingen. En dus geschikt voor alle leeftijden, ook kinderen.
Let op: Homeopathie kan geen reguliere arts vervangen. Bij ernstige zaken en langdurige klachten altijd eerst je (huis)arts raadplegen.